Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Başkanı Hürrem Tulga, “Bugüne kadar azımsanamayacak şeyler başardıklarını, ülkedeki esnaf ve zanaatkarların büyük ölçüde kayıt altına alındığını, yaklaşık 3 bin 500 kadar kişinin ise zanaata dayalı meslek kollarında ustalık belgesiyle sertifikalandırıldığını” bildirdi.

Tulga, Çıraklık Eğitim Merkezi’nde toplam 700 öğrencinin kayıtlı olduğunu belirterek, bugüne dek mezun olan 200 öğrencinin kalfalık belgesi almaya hak kazandığını kaydetti. Tulga, bu yıl ise şu ana kadar yaklaşık 100 yeni öğrencinin çırak olarak okulda eğitim almak için kayıt yaptırdığını açıkladı.

KTEZO 8. Olağan Genel Kurulu, 25 Ekim Cumartesi günü KTAMS lokalinde yapılacak.

50 kişilik KTEZO Oda Meclisi’ne aday olmak isteyen üyelerin, başvurularını 20 Ekim Pazartesi günü mesai bitimi olan saat 16.30’a kadar Oda’ya yapmaları gerektiği duyuruldu.

Tulga, konuyla ilgili açıklamasında, geçen süre boyunca yapılanlar yanında, yapılamayanların da olduğunu ifade ederek, yapılanlardan alınan güçle geriye kalan hedefleri başarmak için genel kurulun vesile teşkil edeceğini belirtti.

“YENİ İŞ BÖLÜMÜYLE, TEMPOYU ARTIRARAK MÜCADELEYE DEVAM EDİLECEK”

Yeni bir iş bölümüyle, tempoyu da artırarak yapılamayanları gerçekleştirmek için mücadeleyi yükseltmek dışında başka bir seçeneğin olmadığını vurgulayan Tulga, yeni dönemde görev alacak 50 kişilik oda meclisinin sorumluluğunun daha fazla olacağını söyledi.

Tulga, “özellikle ekonomik ve sosyal alandaki daralmanın yanı sıra siyaset alanının da büyük ölçüde çözüldüğü, seçenek üretemediği ve buna bağlı olarak da insanların psikolojisinin zedelendiği, özgüveninin azaldığı bir ortamda olunduğunu” belirterek, bundan sonrasında çok daha büyük bir mücadelenin kendilerini ve tüm toplumu beklediğinin, herkes tarafından bilinmesi gereken bir gerçek olduğunu kaydetti.

Oda olarak bugüne dek sorumluluk alan kadrolar olarak “bu ülkede hiçbir şey yapılamaz” anlayışında olmadıklarını ve olmayacaklarını kaydeden Hürrem Tulga, Kıbrıs sorunu ve ambargolardan kaynaklı pek çok sorunun vatandaşları karamsarlığa ittiğine işaret etti.

Özgüveni yaratmanın, kendine saygıyı yeniden oluşturmanın, gerçekte Kıbrıs sorununun çözümünü hızlandırmanın ve çözüm için Rum toplumuna güven vermenin de yolunun ülkede kamusal sistemden başlayarak, ekonomide ve tüm sosyal alanlarda iyileştirme yapmaktan geçtiğini belirten Tulga, herkesin kolaycılığa kaçmadan yapıyı değiştirmek için sorumluluk alması gerektiğini kaydetti.

3 BİN 500 USTALIK BELGESİ

Tulga, gelinen süreçte bugüne kadar azımsanamayacak şeyler başardıklarını, ülkedeki esnaf ve zanaatkarların büyük ölçüde kayıt altına alındığını, yaklaşık 3 bin 500 yüz kadar kişinin ise zanaata dayalı meslek kollarında ustalık belgesiyle sertifikalandırıldığını ifade etti.

“TOPLAMDA 700 ÇIRAK”

Dört yıl önce başlatılan çıraklık eğitimleriyle, sertifikalı işyerlerine 15-18 yaş arasındaki birçok gencin yerleştirilerek eğitimlerinin ve istihdamlarının yapılmasının sağlandığını belirten Tulga, şu ana kadar Çıraklık Eğitim Merkezi’nde toplamda 700 öğrencinin kayıtlı olduğunu, bugüne kadar yaklaşık 200 öğrencinin mezun olduğunu ve bu öğrencilerin çeşitli meslek alanlarında sınavlarından başarıyla geçerek kalfalık belgesi almaya hak kazandığını açıkladı. Tulga, bu yıl ise şu ana kadar yaklaşık 100 yeni öğrencinin çırak olarak okulda eğitim almak için kayıtlarını yaptırdığını bildirdi.

KTEZO Başkanı Hürrem Tulga, çıraklık yanında 18 yaş üzeri kişiler için sürdürdükleri yetişkin eğitimleri konusunda, Milli Eğitim ve Çalışma Bakanlığı’yla işbirliğinde yürütülen projeler kapsamında turizm alanında, Merkezi Cezaevi’nde, ayrıca Oda’nın kendi olanaklarıyla kuaförlük, tırnak teknisyenliği, berberlik ve güzellik alanında eğitim ve kayıtların devam ettiğini hatırlattı. Tulga, şu ana kadar yetişkin eğitimi kapsamına 150 kadar öğrencinin dahil olduğunu belirtti.

Tulga, “Eğitimli işgücüne bin kadar insanı çok kısa bir sürede kazandırmak, geleceğe yönelik olarak bizi hem umutlandırmakta hem de onurlandırmaktadır. Bu ülkede bir şeylerin yapılabileceğinin de en büyük kanıtıdır” dedi.

“KOOPERATİFLEŞME SAYESİNDE YÜZLERCE ESNAFA KREDİ OLANAĞI SAĞLANDI”

KTEZO Başkanı Hürrem Tulga, esnaf kooperatifinin iki buçuk yılını geride bıraktığını, son yıllarda kurulmuş kooperatifler arasında profesyonelce yönetilen ve çok kısa geçmişine rağmen esnaf ve zanaatkarın pek çok sıkıntısının çözümüne katkı yapan bir kooperatif konumunda olduğunu vurguladı.

Esnaf ve zanaatkarların kooperatifleşmesi sayesinde yüzlerce insana sağlanan kredi olanağıyla birlikte bir nebze olsun nefes alınabilmesinin sağlandığına dikkati çeken Tulga, kooperatif hizmetlerini geliştirerek üyelerine sigortalama ve hesap açma olanağı da sunmanın gurur ve sevincini yaşadıklarını söyledi.

Koop-Süt’ün yönetiminde de temsil edildiklerini ve ülkenin en önemli yerli kuruluşlarından biri olan Koop-Süt’ü yeni yönetim yapısıyla, yeniden ekonomiye ve topluma kazandırdıklarını vurgulayan Tulga, bundan sonrasında kooperatifleşme alanında da çalışmalarının artarak devam etmek zorunda olduğunu dile getirdi.

Esnafı ilgilendiren pek çok yasanın hazırlanmasında görüş verdiklerini belirten Tulga, yasalar için mücadele etmeye devam ettiklerini kaydetti.

Hürrem Tulga, şu ana kadar ülkede işyeri standartları, kalitenin sağlanması ve üretimin kooperatifleşmesi konularında girişimler başlattıklarını, ancak henüz bu girişimlerin sonuçlanma aşamasına gelmediğini, yeni dönemde en büyük hedeflerinin de bu konudaki çalışmaları hızlandırmak olduğunu belirtti.