KARA BİR YIL: 2007 yılından beri gerilemeye devam eden ekonominin, 2014 yılında daha da gerilediğini söyleyen Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası eski Başkanı ve Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, esnaf ve zanaatkârların ekonomiden aldığı payın da küçülmeye devam ettiğini kaydetti. Tulga, 2014 yılının esnaf, zanaatkâr, üretici ve işletmeci için kara bir yıl olduğunu vurguladı.

“4 BİN ÇEK YASAKLI, 8 BİN VERGİ BORÇLU”: 2014 yılında, çek yasaklarının zirve yaptığını söyleyen Hürrem Tulga, 4 Bin civarı insanın bugün itibariyle çek yasağına girdiğini belirtti. Ülkede 9 Bin civarında esnaf ve zanaatkâr nitelikli işletme olduğunu belirten Tulga, 8 Bin’inin vergi indiriminden yararlanmak için başvuruda bulunduğunu, bunun da 2014 yılında ülkede vergi borcu veya banka borcunu ödeyebilen işletme olmadığını gösterdiğine dikkati çekti.

BÜYÜK GERİLİMLERİN YAŞANACAĞI BİR YIL: Ülkede üretimin ve pazar payının artırılmamasının işsizlik sonucunu da doğurduğunu işaret eden Tulga, “Nitekim 2009 yılından, 2014 yılına kadar işsizlik arttı” dedi. Hürrem Tulga, “2015 yılının ise, dolaylı gelirlerin giderek artacağı ve ekonominin boğazının biraz daha sıkılacağı bir yıl olacağı öngörüsünde bulunarak, “2015 yılının ise, hükümetle esnaf ve zanaatkâr arasında büyük gerilimlerin yaşanacağı bir yıl olacak dedi.

Rana SARRO 

2014 yılını geride bırakmaya hazırlanırken, ülkenin ekonomik tablosunun oldukça kötü olduğu belirtiliyor. Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) eski Başkanı ve Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, 2007 yılından beri gerilemeye devam eden ekonominin, 2014 yılında daha da gerilediğini söyleyerek, esnaf ve zanaatkârların ekonomiden aldığı payın da küçülmeye devam ettiğini kaydetti. Tulga, esnaf, zanaatkâr, üretici ve işletmeciler için 2014 yılının kara bir yıl olduğunu vurguladı.

VERGİ BORCU İÇİN 8 BİN BAŞVURU

Ülkede 9 Bin civarında esnaf ve zanaatkâr nitelikli işletme olduğunu belirten Tulga, 8 Bin’inin vergi indiriminden yararlanmak için başvuruda bulunduğunu, bunun da 2014 yılında ülkede vergi borcu veya banka borcunu ödeyebilen işletme olmadığını gösterdiğine dikkati çekti.
Hürrem Tulga, vergi borçlarının faiz indirimine olanak sağlayan ‘Vergi Affı’na toplam 8 bin şirket ya da kendi adına iş yapan kişinin başvuruda bulunduğunu belirtti.

ESNAF VE ZANAATKÂRIN % 90’I VERGİSİNİ ÖDEYEMİYOR

Hürrem Tulga, “Dolayısıyla ülkede vergi borcu olmayan esnaf ya da işletme olmadığı görülüyor. Ülkede 9 Bin civarında esnaf ve zanaatkar nitelikli işletme varsa ve 8 Bin’i vergi indiriminden yararlanmak için başvuruda bulunuyorsa, vergi borcu olmayan yüzde 10 civarındadır demektir. Bunlar ülkenin durumunu ortaya koyan göstergelerdir” dedi.

“4 BİN’İ AŞKIN ÇEK YASAKLI”

2014 yılında, çek yasaklarının zirve yaptığını söyleyen Hürrem Tulga, 4 Bin civarı insanın bugün itibariyle çek yasağına girdiğini belirtti. 2002 yılında durağanlaşır gibi olan çek yasaklarının, 2014 yılında yeniden zirveye ulaştığını belirten Hürrem Tulga, 4 Bin civarı insanın bugün itibariyle çek yasağına girdiğini söyledi ve “Bilindiği gibi, Merkez Bankası’ tarafından son yapılan açıklamada, kredi borçlarının ödenemediği de belirtildi” dedi.

“YEREL GELİRLERDE YÜZDE 11 ARTIŞ!”

Ekonomi bu kadar daralmaya devam ederken, 2015 bütçe yılı içerisinde yerel gelirlerde yüzde 11 artış öngörüldüğüne de işaret eden Tulga,“ekonomi daralırken, yüzde 11 yerel gelir artışını nasıl sağlayabilirsiniz?” diyerek, bunun dolaylı gelirlerin giderek artacağı ve ekonominin boğazının biraz daha sıkılacağı anlamına geldiğini kaydetti.

“İŞSİZLİK ARTTI”

Üretimin artırılmaması ve pazar payının artırılmamasının işsizlik sonucunu da doğurduğunu işaret eden Tulga, “Nitekim 2009 yılından, 2014 yılına kadar işsizlik arttı” dedi. Hürrem Tulga, “2015 yılının ise, hükümetle esnaf ve zanaatkâr arasında büyük gerilimlerin yaşanacağı bir yıl olacak” dedi.