Fehime Alasya

Dört gözle Babalar Günü’nü bekleyen esnafın umutları boşa çıktı. Çarşıya pek de yansımayan babalar günü, esnafın yüzünü güldürmeye yetmedi. İnsanların alım gücünün çok düştüğünü söyleyen esnaf,  “25 TL tişört diyoruz ama pahalı diyorlar” dedi.

Babalar günü heyecanı, hazırlıkları da beraberinde getirdi. Babalar günü öncesinde en güzel hediyeler babalar için seçildi. Hediyelerin yüksek oranda gömlek ve t-shirt olarak tercih edilmesi, tüketicilerin babalar için hediye seçimi konusunda çok zorlanmadığını gösterdi.

Çarşıya pek de yansımayan babalar günü, esnafın yüzünü güldürmeye yetmedi.

Babalar gününün gelmesiyle hareketlenir diye bekleyen esnaf, bu özel günde umduğunu bulamadı. Kimi esnaf babalar gününün çarşıya yansımadığından yakınırken kimileri de az da olsa hareketlilik gözlemlediğini dile getirdi.

Esnaf ne dedi?

Beyazıt Akkurt:

“İşlerimiz şu anda çok kötü, dövizin yükselişi işlerimizi çok kötü etkiledi. Babalar günü olması maalesef piyasayı canlandırmadı. KKTC’de özellikle STG para birimi yükseldiği zaman halk olumsuz etkileniyor. Günlük veya aylık giderlerinin derdine düşen insanlar doğal olarak önceliğini değiştiriyor. İnsanlar kira ve taksitlerini ancak ödüyorlar, bir de babalar gününde gelip telefon hediye alamıyorlar.”

Ayhan Hançer:

“Ürünlerimiz çok çeşitli ve özellikle babalara özel olduğu için bu gün satışlarımız biraz hareketlendi diyebilirim. Piyasa genel olarak zayıf olsa da babalar gününe özel bir hareketlilik görüldü. Piyasa canlandı, buna da çok şükür”

Abdurrahman Candaş:

“Çarşımızda asker kalabalığı ve turist kalabalığı varama dükkanlara giren yok. Genel olarak piyasa çok durgun. Babalar gününe özel de bir hareketliliğimiz olmadı. 25 TL tişört diyorsunuz ama pahalı diyorlar. İnsanların alım gücü de çok düştü. “

Özgür Amir:

“Satışlarımız düşük, babalar gününe özel hiçbir hareketliliğimiz yok. Zaten genel olarak ramazan ayında satışlarımız düşüyor. Ara ara satışlarımız oluyor, daha çok turist gruplarına, o yüzden çok karamsar bir tablo çizmeyelim.”

Fahri Altınör:

“Satışlarda bir canlılık yok, çarşıda insan yok… Babalar gününe özel satışımız henüz olmadı, anneler gününde daha çok satışımız olmuştu diyebilirim.”