Melin Dobran

Dünyanın birçok ülkesinde farklı zamanlarda kutlanan Haziran ayının üçüncü Pazar’ı olan babalar günü, ülkemizde de kutlanacak. Birçok vatandaş babasını hatırlayıp, sevindirmek için hediyesini önceden aldı bile. Bu özel gün nedeniyle birçok esnaf kampanya ve indirim yaparken, kimi esnaf fiyatlarını sabit tuttu. Bazı mağazalarda yüzde 50’ye varan indirim yapılırken, bazısı ise fiyatları etiket yarısı olarak belirledi. Diyalog’a konuşan esnaf, geçmiş yıllarda çarşının daha canlı olduğunu ifade etti. Esnaf, ülke ekonomisinin günden güne kötüye gitmesinden dolayı satışların çok da iyi olmadığını söyledi. Buna rağmen esnaf, son güne kadar umudunun olduğunu ve satış yapmak için bekleyeceğini dile getirdi.

Esnaf ne dedi?

Hüseyin Karasu: Bütün esnaf arkadaşlarıma babalar gününün bol kazançlı olmasını diliyorum. Babalar gününe özel saatlerde yüzde 30’a varan indirim, erkek altın takılarda da yüzde 15 indirim düşünüyoruz. Sevgililer ve anneler gününü baz alacak olursak, çarşıda şu an bir hareketlilik yok. Yine de müşterilerimizi bekliyoruz. Tüm babaların da babalar gününü kutluyorum.

Ümmühan Bektaş: Mağazamızda babalar gününe özel güneş gözlüğü, saat, çelik takı ve çakmaklarda kampanya yaptık. Bu kampanyayı anneler günü için başlatmıştık, babalar gününe kadar devam ettirdik. Çarşıda henüz bir hareketlilik görmedik. Vatandaşlar bazen özel günlerde hediye alma işini son güne bırakıyor. Anneler gününde de çarşıdan alışveriş yapanların sayısı azdı. Mağazaya 10 kişi geliyorsa, 2 kişi alışveriş yapıyor. Geçmiş yıllarda özellikle özel günler daha canlı geçerdi. Kısacası eski işleri arar olduk. Tüm babaların babalar gününü kutluyorum.

Salih Doktoroğlu: Yerli vatandaşımız ne yazık ki Arasta çarşısına uğramıyor. Çarşıda hem normal zamanda hem de özel günlerde herhangi bir hareketlilik olmuyor. Uzun yıllar önce halkımız hep bu çarşıdan alışveriş yapmaktaydı. Zaman geçtikçe yerli vatandaş uğramaz oldu. Zaten gelen turistler de gezme amaçlı geliyor. Yine alışveriş yapan olmuyor. Tüm babaların da babalar gününü kutluyorum.

Mehmet Fatih Kul: Mağazamız zaten beylere hitap ediyor. Tüm ürünlerde yüzde 50 indirim kampanyası yaptık. Takım elbise, gömlek ve kravat 349 TL olarak satışa sunuldu. Satışlarımız babalar günü ve bayram yoğunluğuyla birlikte başladı. Şimdilik sakin geçiyor ama beklentimiz daha çok yoğun olmasıdır. Son güne kadar umudumuz var. Tüm babaların babalar gününü kutluyorum. Tüm babaların da babalar gününü kutluyorum.

Gizem Çeliker Akandere: Babalar günü yaklaşmasına rağmen, çarşıda bir hareketlilik yok. Bu özel günün ay ortasına denk geldi. Genelde para ilk haftadan bitiyor. Ürünlerde etiket yarısı kampanyası yaptık. 20 TL’den başlayan tişörtlerimiz var. Çarşıda ciddi anlamda bir durgunluk var. Fiyat sorup giden de oluyor, alışveriş yapan da. Genelde fiyat araştırması yapılıyor ve ona göre hangi ürünün alınacağına karar veriliyor. Son güne kadar bekleyeceğiz. Tüm babaların da babalar gününü kutluyorum.