Melin Dobran

Arasta ve Uzun Yol’da birlikte yürüyen, Kuzey Lefkoşa’da kahve, Güney Lefkoşa’da zivaniya içen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Lider Nikos Anastasiadis’in bu sosyal içerikli buluşmasının yankıları hala sürüyor.

Diyalog’a konuşan Arasta esnafı, bu geziyi çözüm yolunda atılmış olumlu bir adım olarak gördüklerini dile getirdi. Mustafa Akıncı’nın cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte Kıbrıs Türk halkı için yeni bir sayfa açıldığını söyleyen vatandaşlar, Kıbrıs’ta bir çözüm olacağı yönündeki inançlarının daha da arttığını ifade etti.
Kimi vatandaş ise Kıbrıs sorunun yıllardan beridir çözülemediğini anımsatarak, çözüm yönündeki ümitlerin tükendiğini söyledi.

Vatandaş ne dedi?

Masum Demir

“Bana göre olumlu bir gezinti iyi bir adım, daha yeni gelmiş bir cumhurbaşkanı için iyi bir adım. Halk için de bu iyi bir adım olarak nitelendiriliyor. İnşallah sonu iyi gelecek, gelmesini de diliyoruz. Herkesin umudu Kıbrıs sorunun çözülmesidir. Bundan sonra çözülmesi gerekir. Zirvenin zirvesi yok. Zirvedeyiz şu anda ya çözülecek ya da çözüm diye bir şey olmayacak.”

Mehmet Kaya

“Hoş bir gezinti oldu. İki toplumun esnafı ve insanları bunu 40 yıldan beridir bekliyordu. Şu an 21. Yüzyıldayız ve halk artık bu saçma sapan barikatın kalkmasını istiyor. Dünyanın gözü şu an Kıbrıs’ın üzerinde. Bence bu kez bir açılım olacaktır. Şu an kritik bir hava var. 5 yıl boyunca önceki cumhurbaşkanımız oyalama politikalarıyla gitti. Şu an bu işi çözecek olan 7 Temmuz sürecidir. Türkiyeli insanlar yıllardan beridir gönderilecek diye aşılanıyor. Bence böyle bir şey olmayacak. Çünkü herkesin yaşadığı ve katkı koyduğu yerdir ülkesi.”

Salih Doktoroğlu

“Liderlerin Lokmacı Barikatı’nı gezmesi çok çok olumlu. Bana göre iyi bir başlangıç yapıldı. İnşallah arkası da gelir. Geleceğini tahmin ediyorum. Tabi ki büyük devletler karışmazsa. Bu kez bir açılım olacaktır. Çünkü bu kez Akıncı vardır. Ben Akıncı’ya çok güveniyorum oyumuzu ona verdik. Ümidim vardır. Akıncı bu işi çözecek. İnşallah Anastasiadis de ister ve çözüm olur. Anastasiadis’i ziyaretinde gördüm, gayet güzel neşeli ve o da olumlu bakıyor. İnşallah bu iş çözülecek. Ben Akıncı’dan ümitliyim. Ben büyük güçlerden korkuyorum ve bu işlere karışıyorlar. Onlar istediği zaman anlaşma olacak. Onların istemediği zaman mümkün değil anlaşma olmaz. Amerika isterse bu işi 1 dakikada bitirir. Çıkarları sanırım tam örtüşmüyor. Örtüştüğü zaman bu iş bitecek.”

Ali Kaya

“Liderlerin Arasta gezisi iyiydi. İnşallah sonu da iyi gelir. Artık her şeyi zaman gösterecek. Gelip de ziyaret etmesi, iki liderin bir arada olması iyi oldu. Çözüm olursa tabi ki iki taraflı iyi olur.”

Celal Obenler

“Liderlerin gezisi iyi bir dostluk başlangıcı oldu fakat neticeleneceğini ümit etmiyorum. Keşke iyi bir sonuç çıksa. Bence bu kez bir açılım olmayacak. Şu an bir anlaşma olabilecek bir anlaşma görülüyor. Gerçekte bu böyle mi bence değil ama bir hava var. İnşallah çözüm olur. Gerçekçi ve iyi niyetliyseler çözüm olabilir. Az da olsa bir şans var.”

Kemal Altuncuoğlu

“Bu gezintiyi hoş karşılıyoruz. Güzel bir hareket ama biz bunun burada kalmamasını istiyoruz. Bunun detaylandırılması ve halka indirilmesi gerekiyor. Kahve içmekle, zivaniya içmekle değil bu işler. Burada yapılması gereken şartlar var. Ortaya konacak iyi niyet göstergeleri var. Kendi başkanları bu tarafa geçiyor, Metehan Kapısı’nda bir öğretmen almış çocukları ülkemizi taşlıyor. Şimdi nerede kalmış iyi niyetleri ben de bunu merak ediyorum. İyi niyetle bir alakası yok bu gösteriş ve havadır. Sayın Mehmet Ali Talat zamanında bu havaları yaşadık. Hristofyas, Sayın Talat ile beraber çok daha sıkı iş birliği içindeydi ve onlar bile çözemedi. Ben çözümün olacağına pek kanaat getirmiyorum. Ülkemin geleceği için olmasını istiyorum. Kapılardan geçişlerde Rumlar bize ambargo koyuyorlar bizim vatandaşımız oradan alışveriş yaparken, kendi vatandaşlarına ‘Türk tarafına gidin ama alışveriş yapmayın’ diyorlar. 5 -10 Euro’luk da bir şey olsa ellerinden alıyorlar. Burada nerede iyi niyet var? Nerede anlaşma görülüyor ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum.”