Pelin Yükselay

Kuzey Kıbrıs’taki et fiyatları, Avrupa ülkelerinin de üzerine çıktı. Bu durum kasapları mutsuz ediyor. Diyalog’a konuşan Lefkoşa’nın tanınmış kasapları, 2 yıl öncesinde 30 liraya satılan kuzu etinin şimdilerde 40-45 liraya yükseldiğini belirtirken, bazı marketlerin bu fiyatı 60 liraya kadar yükselttiğini iddia ediyor.

Kasaplar, bu yıl kurbanlık satışlarının da yarı yarıya azalmasından yakınıyor. İnsanların kurban kesmek yerine tatile gittiğini ifade eden kasaplar, satışlarının düşmesinde ülkede yaşanan ekonomik krizinde büyük rol oynadığını belirtiyor.

Kasaplar ne dedi?

Özdeğirmenci: Satışlar her yıl düşüyor

Diyalog’a konuşan Işıklar Kasap’ın sahibi Durdu Özdeğirmenci, et ve kurbanlık satışlarının her yıl istikrarlı bir şekilde düştüğünü kaydetti. Özdeğirmenci, şunları kaydetti: 

“Geçen senelere göre satışlarımız düşük. Düşük olmasının sebebi hayat pahalılığı, her yıl kurban fiyatlarının değişerek pahalılaşması. Pahalılaşma sebebi de dövize endeksli olan yem fiyatları, hayvancının zor koşullarda hayvanını yetiştirmesi. Sıkıntı yaşıyoruz. Sade kurban değil, genel anlamda etlerimiz de aynı şekilde, 2-3 yıl öncesine kadar 30-35 liraya kuzu eti satıyorduk, şimdi 40-45 lira ki bu fiyat marketlerde 60 liraya kadar çıkabiliyor. Biz artık müşteriye fiyatlarımızı utanarak söylüyoruz. Bu fiyatlar kurbanlıklarda da kendini gösteriyor. Kurban fiyatlarımız da şu anda küçükbaş 15 TL, büyük baş 19 TL gibi genel bir fiyat var. Küçükbaş fiyatı ortalama 800-850 TL oluyor. Şimdi bütçesi bunu kaldıran var kaldırmayan var. Kurban kesimine 500 TL’lik bir bütçe ayıran vatandaş, fiyatları duyunca ‘bu yıl kesmeyeyim’ diyor. Bu sebeple de her yıl kurbanlık siparişlerimizde istikrarlı bir düşüş yaşıyoruz. Bu güne kadar 25 adet kurban siparişi aldım, bayrama kadar bu rakam 30’u bulur diye düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl ise 55 kurban siparişi almıştım. 2014’te ise 60-65 civarı sipariş vardı. Dediğim gibi kurbanlık siparişlerinde istikrarlı bir şekilde düşüş var. Sipariş oranlarımızda 2 yıl önceye göre yüzde 70’lik bir düşüş var. 

Kermeoğlu: İnsanlar tatile gidiyorlar

Kermeoğlu Kasap Direktörü Mehmet Kermeoğlu da, kurban satışlarının çok durgun olduğunu belirterek, “İnsanlar zamanlarını artık kurban kesmeye değil, tatillere ayırıyorlar” diye konuştu.

Kermeoğlu sözlerinin devamında şöyle dedi: “Kurban satışlarımız çok durgun ama son günlerde belki biraz artış olabilir diye düşünüyorum. Kurban satışları her yıl istikrarla azalıyor. Vatandaşlar kurban kesmek yerine tatile gitmeyi tercih ediyorlar. 8-10 gün tatil olduğu için insanlar hem paralarını hem de zamanlarını tatillere ayırıyorlar. Kurban kesmekten vazgeçtiler. Bugüne kadar 10 kurban siparişi aldım. Eskiden en az 40-50 tane keserdik. Şimdiyse en fazla 15-20 tane kesiyoruz. 

Gündüz: Satışlar çok kötü

Taşkınköy Kasap sorumlusu Ayer Gündüz de, insanların alım gücünün düşmesiyle birlikte, satışlarının da kötü olduğunu kaydetti.  En fazla talebi dana kıymanın gördüğünü kaydeden Gündüz, kıymanın da diğer etlere göre daha ucuz olması nedeniyle bu talebi gördüğünü kaydetti. Çoğu zaman insanların evlerine ekmek götürecek paraları bile kalmadığını kaydeden Gündüz, haliyle insanların et almaktan da kaçındıklarını kaydetti. Gündüz, Arife gün satışlarında biraz da olsa canlanma beklediklerini kaydederek, bu ekonomik ortamda artık her şeyin zorlaştığını dile getirdi.