Fehime Alasya

Evlilik hazırlığı yapan birçok çift, bir yandan düğün telaşı yaşarken diğer yandan bütçesini denkleştirmeye çalışıyor. Yeni evlenecekler için gelinlik, damatlık, düğün organizasyonu, ev eşyaları derken liste uzayıp gidiyor.

Ortalama 35 bin TL ile başlayan bu tatlı telaş, çiftlerin istekleri doğrultusunda 200 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor. Hal böyle olunca bir ömür birliktelik servet harcayarak başlıyor.

Yaz sezonun başlamasıyla birlikte düğün hazırlıkları da hız kazandı. Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte düğün masrafları dar ve orta gelirli aileleri sıkıntıya sokmaya başladı.

Ortalama 35 bin TL ile başlayan bu tatlı telaş, çiftlerin istekleri doğrultusunda 200 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor. Yani, hayalleri süsleyen gelin ve damatlıklarla en mutlu günlerine hazırlanan çiftler, bir gece için deyim yerindeyse servet ödüyor.

Düğün sezonu en hareketli günlerine başlarken, dünya evine girecek çiftler imzayı atmadan önce zorlu bir ekonomik sınav veriyor. 

Beyaz eşyadan küçük ev aletlerine, mobilyadan takı seçimlerine, düğün alanlarından, gelinlik ve damatlık seçimine kadar özveri ile yapılan hazırlıklar, genç çiftlerin mutluluğunda unutulmaz bir başlangıç yapmalarını sağlarken bütçelerini de oldukça zorluyor.    

HALKIN SESİ’nin yaptığı araştırmaya göre, yeni evlenecek çiftler ortalama 35 bin TL’yi gözden çıkarması gerekiyor.

Gelinlik ve damatlığın yanı sıra takılar, balayı, gelin saçı ve makyajı için ödenen rakamlar dudak uçuklatıyor.

Birçok konuda mükemmeli arayan, gösterişli bir başlangıç yapmak isteyenler ile sadeliği tercih edenler arasında yapılacak harcamalarda çok yüksek fiyat farkı olduğu görülüyor.

BEYAZ EŞYA ATEŞ PAHASI

Özellikle evlenecek çiftlerin en büyük giderlerinden biri olan beyaz eşya ve küçük ev aletleri, özel günlerde veya özel kampanyalarla alıcı buluyor.

10 Bin TL’den başlayan beyaz eşyalar, kalitesi ve modeline göre 30 bin TL’ye kadar yükseliyor.

Gelir ayırmaksızın ev sahibi olmak isteyenlerin almak zorunda olduğu, özellikle mutfakta olmazsa olmaz beyaz eşyalar, günlük yaşam koşullarında her bütçeye ve her zevke hitap ediyor.

SALON HARCAMALARI

Evlenecek gençler için bütçede en büyük kalemi, dekoru müziği ve ikramıyla birlikte salon harcamaları oluşturuyor.

Ülke genelinde düğün merasimlerinin yapıldığı lüks otel ve düğün alanlarının yanı sıra, içerisinde müzik,kamera, fotoğraf, dekorasyon ve pasta bulunan ekonomik alan ve hesaplı paketler de çiftlerin tercihleri arasında.

Çiftlerin, araştırmaya başladıkları ve küçük ayrıntıları inceledikleri düğün alanı seçimi ise en az bir yıl öncesinden yapılıyor.

Evlenecek çiftlerin tamamen kendi zevklerine göre şekil alan düğün merasimi alanları, davetli kişi sayısına paralel olarak değişiyor. Kırsal alanlarda veya sahil şeritlerinde, çiftlerin kendi zevklerine göre şekil alan düğünler ise kişi başı menü fiyatlarıyla ücretlendiriliyor. Kişi başı 80 TL’den başlayan menüler, 120 TL’ye kadar ulaşabiliyor. Menü içerisindeki içecek seçenekleri ve çeşitli ürünler bu fiyatların oynamasında en büyük etken. Ortalama 500 kişilik bir yemekli düğün 40 bin TL ile 75 bin Türk Lirası fiyat aralıklarıyla görücüye çıkarken, 4 bin ile 9 bin TL fiyat aralığından başlayan, merkezi yerlerde bulunan düğün alanları ise konuklarına güzel saatler yaşatmak isteyen fakat bütçesi sınırlı çiftlerin yüzünü güldürüyor.

Çoğu zaman yaz aylarına özel sezonluk kampanyalar veya artı avantajlar, çiftlerin tercihlerinde ilk sırayı alıyor. Kişisel zevklere göre şekil almayan ve bünyesinde birçok standart seçenek barındıran ekonomik paketler, tebrik ağırlıklı düğün yapmayı tercih eden çiftlerin seçeneği. İçerisinde müzik, kamera, fotoğraf, dekorasyon ve pasta seçenekleri bulunan ekonomik ve hesaplı düğün alanları, aylar öncesinden opsiyonlansa da havaların ısınmasıyla hareketlenmeye başlıyorlar.    

GELİNLİK VE DAMATLIK

Rüyalarını süsleyen bembeyaz gelinliklere sahip olmak isteyen gelin adayları için fiyat aralığı ise bin 500 TL’den başlayıp 10 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor.

Damat adayları ise, gelin adaylarına göre fiyat konusunda daha şanslı. Damatlıkların fiyatları 900 TL’den başlayarak kalitesi ve modeline göre 3 bin TL’ye kadar yükseliyor.

Özellikle son yıllarda Türkiye’den uygun fiyata hazır dikim gelinlik ve damatlık almak isteyen çiftlerin, günü birlik yurt dışı alışveriş turlarının gündemde olmasına rağmen, iç piyasada bir hayli hareketlilik yaşandığı gözlemleniyor. Kumaş ve modeline göre belirlenen gelinlik fiyatlarının bin 500 TL’den başlayıp 10 bin TL’ye kadar ulaşabildiğini dile getiren satış temsilcileri, bu rakamların çiftlerin zevklerine göre değişken olabileceğini kaydediyor. 

Moda uzmanları ise 900 TL’den başlayıp, 3 bin TL’ye kadar çıkabilen damatlık fiyatları olduğunu ifade ederken, bazı damatların da en az gelinler kadar dış görüşe önem verdiğinin altını çiziyor.  

TAKI

Aileler tarafından gelin ve damada takılacak takılar da servet değerinde oluyor.

Düğünün olmazsa olmazı takılarda, alyans tercih sıralamasında yıllardır öncülüğünü koruyor.  Bin 500 TL’den başlayıp 10 bin TL’ye kadar alıcı bulan takılar, bütçeyi zorlayan en önemli unsuru oluşturuyor.

Maddi imkânsızlıklar nedeni ile tek taşın eskisi gibi rağbet görmediğini dile getiren kuyumcular, insanların alım gücünün düştüğünden yakınıyor.

Yıllardır hediye olarak yakın arkadaş ve akrabalardan gelen takı alışkanlığı giderek yok olmak üzere. Özellikle maddi sıkıntılardan dolayı dar geçimli aileleri zora sokan takı alışkanlığı, günümüzde ekonomik yardımdan ziyade simgesel olarak tercih ediliyor.

DETAYLARDA GİZLİ GÜZELLİKLER

Bu özel günü ölümsüzleştirmek adına gerçekleştirilen fotoğraf ve kamera çekimleri de düğünlerin tuzu gibi görülüyor.

Çiftlere düğün organizasyonları için iç ve dış mekanda çekim imkanları sunuluyor. “En mutlu günlerini” ölümsüzleştirmek isteyen çiftler, fotoğraf çekimleri ve sinevizyon gösterileri için bin TL ile 10 bin TL arası bütçe ayırmak zorunda.

SAÇ VE MAKYAJ

Bembeyaz gelinliklerle birlikte saç ve makyajını da bütünleştirmek isteyen gelin adayları için “en güzel gelin” arasına girmek de bir hayli pahalı.

Gelinliği tamamlayan saç ve makyaj, kuaförlerde 500 TL’den başlıyor. Ancak gelinin tercih ettiği saç modeli ve makyaj şekline göre de iki bin TL’ye kadar artış gösterebiliyor.

BALAYI SEÇENEKLERİ

Güzel bir balayı tatili ile düğün yorgunluğunu üzerinden atmak isteyen çiftler için birbirinden keyifli tatil imkanları bulmak mümkün.

Yurt içi ve yurt dışı seçenekleri ile çiftlere başka bir dünyanın kapılarını aralayacak tatil fırsatları da ortalama üç bin TL ile beş bin TL arasında değişiyor.

Beyaz Eşya: 11 Bin TL ile 30 Bin TL arası. 

Merkezi Düğün Salonları: (Tebrikli Düğün)4 Bin ile 9 Bin TL arası.

Kırsal Kesim veya Sahil Şeridi Düğün Salonları, Menü Fiyatları: Kişi başı 80- 120 TL arası

Saç ve Makyaj: 500 TL ile 2 bin TL arası.   

Video ve fotoğraf: Bin TL ile 10 Bin TL arası. 

Bir Çift Alyans 12 Gr: Bin 500 TL ile 3 Bin 500 TL arası.

Pırlanta Tek Taş: 2 Bin 600 TL ile 10 Bin TL arası.    

Gelinlik:  Bin 500 TL ile 10 Bin TL arası

Damatlık: 900 TL ile 3 Bin TL arası.

Mobilya: 10 Bin TL ile 40 Bin TL arası.

Müzik: Bin 500 TL ile 21 Bin TL arası

Davetiye: İki TL ile 10 TL arası.

Pasta: Bin TL ile 3 Bin TL arası.

Bazı Düğün Alanlarının Paket Fiyatları ve içeriği: (Gelinlik, damatlık, davetiye, pasta, bastiç, salon, dekorasyon, araba süslemesi, volkan ve testi) 6 Bin ile 9 Bin TL arası