Raif DOĞRU

Kuzey Kıbrıs’taki köylerin birçoğunda, binlerce insanın kullandığı suların dağıtıldığı depoların neredeyse tamamı, 1974 öncesinde, yani Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde Rumlar tarafından yapılmış.
Başkent Lefkoşa’ya bağlı ve 1974 öncesi Rum köyü olan Değirmenlik bu köylerden sadece bir tanesi...  Köyde bulunan 7 mahallenin su ihtiyacını karşılayan ve 1960’lı yıllarda yapıldığı iddia edilen 10 depo, 1974’ten sonra yenilenmedi.

Hijyen ve sağlık açısından çağın çok gerisinde bir görüntü sergileyen su depolarından, etrafa yayılan ve boşa giden su ise bölge halkının yüreğini sızlatıyor.

“40 yılda depoları bile değişemedik...”

Diyalog’a ulaşan ve depoların içler acısı durumunu anlatan bir bölge sakini, “Değirmenlik, 1974 sonrasında Türkiye ve Güney Kıbrıs’tan göç eden Türklerin ortak yaşadığı bir köy. Değirmenlik’te 7 mahalle var ve yaklaşık 4 bin 500 insan yaşıyor. Köyün tamamının su ihtiyacı mahallelerde bulunan ve toplam sayıları 10 olan beton depolardan sağlanıyor. Bu depolar hem görüntü olarak, hem sağlık açısından çağın çok gerisinde. 40 yıldır bizi yönetenler depoları bile değişemedi. Binlerce insan bu sağlıksız depolarda biriken ve çeşmelerden akan suyu kullanıyor. Depolar eskidiği ve çatladığı için özellikle kış aylarında binlerce ton su, çatlaklardan akarak etrafa yayılıyor. Su fakiri bir ülkede bu vurdumdaymazlık kabul edilemez” dedi.

Verilen sözler hep unutuluyor

Değirmenlik’in nüfus açısından ciddi bir oy potansiyeli olduğuna vurgu yapan ve seçim dönemi tüm siyasilerin köylerine akın ettiğini belirten aynı vatandaş, “Siyasiler her seçim dönemi köyümüze gelerek bize alt ve üst yapı ile ilgili sözler veriyor. Her geldiklerinde köydeki depoların Rumlar döneminden kaldığını, hem kapasite açısından hem de sağlık açısından yenilenmesi gerektiğini söylüyoruz. Seçim dönemi tamam diyen belediye başkan adayları veya milletvekili adayları seçim bittikten sonra verdikleri sözleri unutuyorlar. Bize de 50 yıllık su deposundan çeşmelerimize ulaşan sağlıksız suyu kullanmak düşüyor” ifadelerini kullandı.