Evren, Türkiye Orman ve Su işleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çitfçi başkanlığındaki heyeti kabul etti.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Türkiye Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Zeki Temur ve Orman Amenajman Dairesi Başkanı Hayati Özgürden'in de yer aldığı heyet; Türkiye ile KKTC arasında var olan eylem planı kapsamında inceleme yapmak, gerekli alanlarda işbirliğini artırmak ve 2016 yılında hedeflenen projeler ilgili görüşmelerde bulunmak amacıyla KKTC'ye geldi.

Bakanlıktaki kabulde, eylem planında yer alan KKTC'de ağaçlandırma faaliyetlerinin artırılarak devam etmesi gerekliliği ve ekilecek ağaç türlerinin yanında harnup, zeytin ve alıç gibi türlere de ağrılıkla önem verilerek uygun alanlarda bu ağaç türlerinin dikiminin özendirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

“YANGINA VE KURAKLIĞA DAYANIKLI FİDAN…”

Görüşmeyle ilgili açıklama yapan Bakan Evren, yangına dayanıklı orman oluşumuyla ilgili çalışmaların yapılacağını ifade ederken, bu amaçla yangına ve kuraklığa dayanıklı fidan türlerine özellikle geniş alanlarda yer vermeyi planladıklarını belirtti.

“YANGINDA ERKEN UYARI SİSTEMİ ÇALIŞMALARI KKTC’DE BAŞLADI”

Türkiye'nin orman alanındaki tecrübelerinden her zaman yararlanmak istediklerini vurgulayan Evren, Türkiye'nin yangın erken uyarı sistemi ile oluşabilecek yangınlara erken müdahalede bulunarak maddi olarak da büyük tasarruflar sağladığını bildiklerini, söz konusu sistemin KKTC'de de uygulanması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Evren, bunun yanı sıra, yangın riski olan aylar için şimdiden hazırlıkların başladığını, yangın gözlem kule ve binalarının günün koşullarına uygun olarak tamiratı ve yeniden düzenlemesinin yapılacağını da ifade etti.

Bakan Evren, eğitim çalışmaları başta olmak üzere orman alanında Türkiye’deki mevkiidaş bakanlıktan her türlü desteğin sözünü de aldıklarını belirtti.

Kabulde Müsteşar Gürkan Kara, Bakanlık Müdürü Efsun Kaşif Salel, Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu ve Özel Kalem Müdürü Muslu Akgüney de hazır bulundu.