1980 darbesi döneminde gözaltına alınarak, Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde ağır işkencelere maruz kalan Mim Yavuz Binbay, Kenan Evren'in kızı Şenay Gürvit hakkında "suçu ve suçluyu övdüğü" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacaklarını vurguladı.

1980 askeri darbesi döneminde gözaltına alınan ve uzun yıllar Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde kötü muamele ve işkencelere maruz kalan Mim Yavuz Binbay, hem "suçu ve suçluyu övdüğü" gerekçesiyle Kenan Evren'in kızı Şenay Gürvit hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını hem de Evren'in yaşamını yitirdiği gerekçesiyle hakkında açılan davanın düşmemesi için mahkemeye dilekçe vereceklerini belirtti. Konuya ilişkin İHA'ya açıklamalarda bulunan Binbay, darbecilerin yargılanmasının Türkiye demokrasi ve hukuk tarihinde önemli bir olay olduğunu belirterek, Türkiye'de ilk defa darbecilerin mahkum edildiğini anımsattı. Ancak mahkumiyet onaylanmadan hakkında dava açılan kişinin ölmesinin yeni tartışmalara neden olduğunu vurgulayan Binbay,

"Kenan Evren'in işlediği suç bireysel bir suç değildir. İnsanlığa ve topluma karşı işlenmiş suçlardan olması nedeniyle uluslararası hukukta bu tür suçları işleyenlerin yargılaması ölse dahi devam etmesi konusunda çok açık hükümler vardır. Konuyu bu yönü ile ele almak lazım. Bu nedenle avukatıma talimat verdim. Yargılamanın devam ettirilmesi konusunda dilekçe vereceğiz. Ne yazık ki iç hukukumuzda böyle bir mevzu var. Yargılamanın devam etmesi için mağdurların dilekçe vermesi gerekir. Daha önce mahkemeye verdiğim müdahillik dilekçesinde de, ölseler bile yargılanmanın devam etmesi konusunda talepte bulunmuştum" dedi.

ÇAĞRIDA BULUNDU

Binbay, ayrıca "suçluyu ve suçu övme" fiilinin Türk hukukunda suç teşkil ettiğine de dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Kenan Evren ve suç ortaklarının yaptıklarının mahkeme tarafından suç teşkil ettiği konusu tescil edilmiştir. Bu şahsın ölse dahi yaptığı fiil hukukumuzca suç olarak tescil edilmiştir. Kızının son günlerde suçu ve suçluyu öven demeçleri ve mağdurlara saldırgan tavır takınması hukuk sistemimize aykırı bir durumdur. Bunun hukuktaki yeri suçu ve suçluyu övme fiiline girer. Bu konuda en kısa sürede kızı hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Mahkemeye verdiğimiz dilekçede de belirtmiştik. Kenan Evren ve bütün suç ortaklarının reddi mirasta bulunmayan tüm yakınlarına da mirasçılarına davacı olacağımız yönünde beyanımız vardı zaten. Bu konudaki bütün mağdurlara ve "12 Eylül darbecilerine tarafım" diyen herkese hukuksal haklarını kullanmaları çağrısında bulunuyorum."