Eniz Orakcıoğlu

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile geçen hafta gerçekleştirdikleri toplantıyı "Verimsiz" olarak nitelendirerek sektördeki sıkıntıların hala devam ettiğini vurguladı.

“Bakanla görüştük”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları “Daha önce ortaya koyduğumuz 12 maddelik sıkıntıları toplantıda yeniden dile getirdik. Şu anda 12 madde konusunda ciddi olarak herhangi bir açılım söz konusu değildir. Sayın Bakanın bu maddelerle ilgili açıklamaları sadece yapacağız, edeceğiz ile sınırlı kalmaktadır” şeklinde konuştu.

“Açılım söz konusu değildir”

Esas beklenenin Bakanlar Kurulunda hayvan üreticileri ile ilgili görüşülecek ve alınacak kararlar olduğunu da belirten Naimoğulları, “Benim gördüğüm kaba ota verilecek olan kuraklık desteğinin ne olacağı ve ne zaman verileceği de henüz belli değildir. Bunun yanında küçükbaş hayvancıya da kuraklıktan dolayı hibe verilmesini ortaya koyduk ama bu konuda da kaynakların yetersiz olduğu ve kaynak arayışı içerisinde oldukları cevabını aldık. Kısacası birçok konuda açılım söz konusu değildir” diye konuştu.

“Yeni imalatçılara izin verilmiyor”

Süt konusunda da sıkıntıların devam ettiğini vurgulayan Naimoğulları, “Bakana ilettiğimiz sıkıntılarımız içerisinde süt de vardır. Sütün fiyatının iyileştirilmesi gerektiği ve bunun yanında yaşanan bu sıkıntıların tekrar yaşanmaması için yeni fabrika izinlerine ve süt imalathanelerine izin verilmesi gerektiğini dile getirdik. Fakat bu konuda 15’e yakın başvuru olmasına rağmen sadece 2 tanesine izin verilmiştir. İmalatçılar Birliğinin bu konuda ciddi baskısı ile karşı karşıyayız, çünkü sütün başka imalatçılara pazarlanmasını ve yeni imalatçı oluşturulmasını istememektedirler. Eğer imalatçı sayısı artarsa sütün fiyatı rekabet anlamında artacağı ve onlarda sütü düşük fiyatlara üreticiden almaya alıştıkları için yeni süt imalatçılarının olmasına izin verilmemektedir. Tarım Bakanı ve Hükümet buna göz yummaktadır. Bu konuda da ciddi anlamda da açılım söz konusu değildir” dedi.

“Süt üreticinin elinde kaldı”

Naimoğuları, sözlerine şu şekilde devam etti, “Biz imalathane açmak isteyen imalatçıların önünü açmak için ve sütün fiyatını artırmak için mücadelemize devam edeceğiz. Çünkü keçi, koyun sütü üreticinin elinde kalmakta ve süt çok ucuzdan alınmaktadır. Geçtiğimiz gün de SÜTEK önünde Güzelyurtlu üreticiler eylem yapmıştır, çünkü SÜTEK koyun ve keçi sütlerini almadı, süt üreticinin elinde kaldı.”

“Bakanın tavrı saldırgandı”

Bakan Çavuşoğlu'nun son toplantıda   tavrını saldırgan ve rahatsız gördüklerini belirten Naimoğuları, “Bunun sebebi de daha önce basın üzerinden kendisini eleştirmemizden dolayı olduğunu düşünmekteyiz. Sayın bakan toplantıda asi tavırlar içerisine girmiştir. Biz bir Sivil Toplum Örgütü olarak kendisini yapıcı veya kırıcı yönde eleştirebiliriz. Kaldı ki biz sektörün geleceği için çalışmakta ve bu sorunları dile getirmekteyiz. Biz birlik olarak Sayın Bakana üreticinin yanında olması gerektiğini hatırlatırız. Ülkeye ithalat yapan 5-6 tane ithalatçının bazı siyasetçiler tarafından korunduğu ve bu siyasetçilerin hem siyaset, hem de maddi anlamda bu ithalatçılardan nemalandığını daha önce yaptığımız açıklamalarda kamuoyunun gündemine getirmiştik. Bu da Sayın Bakanı rahatsız eden diğer bir sebepti. Bugün yine ben bu konunun akasındayım.  Bu ülkeye 35 Milyon dolarlık süt ürünü gelmektedir ve biz ürettiğimiz sütü pazarlayamıyoruz, buna da göz yumanlar elbette bizim tarafımızdan bakıldığında ithalatçının yanında olduklarını düşündürmektedir” dedi.

“Toplantı verimsiz geçti”

Toplantının verimli geçmediğini dile getiren Naimoğulları, “Ne arpa, ne balya, ne süt, ne de tarım politikaları konusunda net bir açılım söz konusu değildir. Biz bu konuları yeniden birliğin yönetim kurulunda değerlendirerek, gereken çalışmaları yapacağız” diye konuştu.

“O gün bu gündür”

Hayvancılar Birliğinin açıkladığı eylemi Türkiye’deki darbeden dolayı ertelediklerini anımsatan  Naimoğulları, “Eylemimizi ertelerken Ağustos başında bunu değerlendireceğimizi dile getirmiştik. O gün bu günlerdir ve bugün gördüğümüz tablo ki özellikle büyük baş hayvancıya ders verme ve ikide bir bütçe imkânlarının sınırlı olduğunu sayın bakanın dile getirmesi de bunu işaret etmektedir. Bugün yem, su kuraklık ve daha birçok sorunla mücadele ederken sayın bakanın bütçe sınırlı açıklamaları kabul edilmezdir. Bu kötü günler için ek bir bütçe oluşturulması şarttır. Eğer siz ek bir bütçe oluşturmazsanız bugün hayvancı, çiftçi ve diğer üretim sektörleri zaten  diz çökmüştür ve tükenecektir. Tarım bakanlığı, üreticinin yanında olmalıdır, 5-6 tane ithalatçının değil 5 bin hayvancının ve diğer üretim sektörlerinin yanında olması gerekir” şeklinde konuştu.