DPÖ’nün açıkladığı Tüketici Fiyatları Genel Endeksi rakamlarına göre, Eylül’deki değişim önceki aya göre % 0.60, bir önceki yılın Aralık ayına göre % 4.63 ve bir önceki yılın aynı ayına göre % 6.60 oranında gerçekleşti.

Eylül’de, bir önceki aya göre, endekste kapsanan 198 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 110 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş oldu.

En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; % 48.10  ile çarliston biber, % 40.13  ile ananas ve % 37.55  ile kavun.  En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; % 48.09 ile salatalık, % 45.75 ile limon ve % 30.66 ile taze börülce.

Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranı ise şöyle:

“‘Eğitim’ ana grubunda %4,36 artış; ‘Ulaştırma’ ana grubunda 2,11 artış; ‘Çeşitli Mal ve Hizmetler’ ana grubunda %0,74 artış; “Eğlence ve Kültür’ ana grubunda %0,43 artış; Konut, Su, Elektrik, Gaz ve diğer Yakıtlar’ ana grubunda %0,19 artış;

‘Sağlık’ ana grubunda %0,00 değişim; ‘Haberleşme’ ana grubunda %0,00 değişim;

‘Giyim ve Ayakkabı’ ana grubunda %1,41 azalış; ‘Gıda ve Alkolsüz İçecekler’ ana grubunda %0,42 azalış, ‘Lokanta ve Oteller’ ana grubunda %0,35 azalış, ‘Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri’ ana grubunda %0,32 azalış, ‘Alkollü İçecekler ve Tütün’ ana grubunda %0,27 azalış”.

En yüksek artışın eğitim ana grubunda gerçekleştiği ifade edilen DPÖ açıklamasında, Eylül ayında yeni eğitim döneminin açılmasının eğitim ana grubundaki özel okul, özel ders ve dershane ücretlerinde artı değer yarattığı belirtildi.

“Ulaştırma” ana grubunda uçak ücretlerinin, şoför eğitimi (Ehliyet Kursu) ücreti ve akaryakıt fiyatlarındaki yükselişler nedeniyle arttığı kaydedilen açıklamada, “Çeşitli Mal ve Hizmetlerde” Okul Çantası, Tıraş Aleti (Kullanılıp Atılan), Kreş ve Gündüz Bakımevleri; “Eğlence ve Kültür'de” Flüt (Müzik Aletleri), Kalem Ucu 05, 07, vb., Okul Defteri  (Normal Boy); “Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar'da “ Çimento ve Kira Ücretlerindeki artışların  bu ana gruplarda artı değer gösterdiği ifade edildi.

Eylül ayında endekse yansıyan tüm döviz kurlarının aylık ortalamasının eksi olduğu belirtilen açıklamada, “Giyim ve Ayakkabı” ana grubunun devam eden yaz sonu indirimleri nedeniyle  en çok düşüş gösteren ana grup olduğu vurgulandı.

“Gıda ve Alkolsüz içeceklerde” özellikle taze meyve - sebzelerdeki mevsimsel fiyat değişimleri ve Kahvaltılık Tereyağı  (Paket), Biberon Maması (Bebek İçin) , Çay Poşet (Sallama Çay) fiyatlarındaki azalışlar nedeniyle azalış olurken; “Lokanta ve Oteller'de” Otel Ücretleri; “Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri'nde” Çamaşır Makinesi (Otomatik), Kağıt Havlu, Buzdolabı (Çift Kapılı) ; “Alkollü İçecekler ve Tütün'de” Rakı (70 cl), Viski (İthal), Bira Alkollü (Şişede)  fiyatlarındaki indirimler nedeniyle bu ana grupların  eksi değer gösterdiği  kaydedildi.

DPÖ açıklamasında, “Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer alan 12 ana grubun 5 ana grubunda artış, 5 ana grubunda azalış olurken, 2 ana grubunda ise değişim olmamıştır” denildi.