Lefkeli Avukat Feza Güzeloğlu’nun 2 Kasım tarihinde, Lefke’de bulunan Camilerdeki ses yükseltici cihazlarla ezan okunmasının rahatsızlık verdiği gerekçesi Lefke Mahkemesi’nde Şeyh Nazım (Orta Cami), Pir Paşa ve Aşağı Camilerinde okunan sabah ezanlarının ses yükseltici cihazlardan okunmaması için ara emri almasının ardından protesto için eylemler yapıldı.

Gürsel KARAGÖZLÜ

Lefke’de dün sabah namazından önce bir grup üniversite öğrencisi Piri Paşa Camisine giderek Lefke’de 3 camide sabah ezanlarının hoparlörden okunmasının mahkeme kararıyla yasaklanmasına rağmen camilerde ezan sesi susmadı eylemi yaptılar. Eylemde “ Ezanıma Dokunma” pankartı açarak mahkeme kararını protesto ettiler.
Lefke’de Şeyh Nazım (Orta Cami), Piri Paşa ve Aşağı Camilerinde hoparlörden okunan sabah ezanları Cami imamlarına tebliğat yapılmadığı için mahkeme kararı olmasına rağmen bu camilerde merkezi sistemle hoparlörden ezan okunmaya devam edildi.

Cuma namazının ardından bir eylem daha

Lefke’de Şeyh Nazım ( Orta Cami) camisinde kılınan Cuma namazından sonra, KKTC Ülkü Ocakları, KKTC Din görevlileri sendikası ve Cuma namazına katılan vatandaşlar, Cuma namazı çıkışında cami önünde toplandılar.
KKTC Ülkü Ocakları Başkanı Adem Yurdagül bir basın açıklaması yaptı. Yurdagül, “ Alınan bu karara sessiz kalınmayacaktır. Bu karar bizlere mahkeme kararlarının ve zihniyetinin bu davayı açan kişinin zihniyeti ile paralel olduğu açıkça göstermektedir. Bu konuda yargı organlarını derhal göreve davet ediyorum. Yargı dâhil hiç kimsenin Kıbrıs Türk Halkının inancını yaşamasında camilerden ezan seslerinin dindirilmesini engellemeye hakkı yoktur. KKTC Ülkü Ocakları olarak konunun takipçisi olacağız ve gerekenin yapılması için tüm gücümüzle mücadelemizi vereceğiz” dedi.

KKTC Din Görevlileri sendikası Başkanı Süleyman Çakır yaptığı konuşmada, “Sendika olarak mahkemenin aldığı bu kararı protesto ediyoruz. Bizlere herhangi bir mahkeme kararı ulaşmadığından Camilerde ezanları okumaya devam ediyoruz ”dedi.

Kıyak: Camilerimizdeki ezan sesi susmayacak

Türkiye Camii ve Kur'an Kursu Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Kıyak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) "rahatsızlık verdiği" gerekçesiyle, sabah ezanlarının hoparlörden okunmasının 3 camide mahkeme kararıyla yasaklanmasıyla ilgili KKTC Cumhurbaşkanı ve Başbakanıyla görüşeceklerini bildirdi.
Kıyak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KKTC'de alınan karardan derin üzüntü duyduklarını söyledi.
"Türkiye'de ve dünyanın neresinde olursa olsun bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da camilerimizdeki ezan sesi susmayacak" diyen Kıyak, şunları kaydetti:

"Federasyon olarak konuyla ilgili KKTC Cumhurbaşkanı ve Başbakanıyla görüşmemiz olacak. Bugün Moskova'da da olsa camilerin minaresi varsa, orada ezanlarımızın okunması gerekiyor. Bu konuda Federasyon olarak elimizden gelen her türlü çalışmayı sürdürüyoruz. Gelişmeleri de yakından takip ediyoruz.