Soma'daki maden kazasında olayın başladığı yere en yakın olan iki bant işçisi, mağdur olarak ifade verdi. İşçiler her şeyin biranda olup bittiğini söyledi. Olayda patlama sesi duymadıklarını kaydeden işçiler, bir alev de görmediklerini ifade ettiler.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Soma davasının 4'üncü duruşmasının 6'ncı oturumunda öğle arası verildi. Madenin bant bölümünde işçi olarak çalışan Gökhan Kuroğlu ve Mehmet Boldaz sabahleyin mağdur olarak ifade verdi.

KORKUDAN NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK

Mahkemede ilk olarak ifade veren Mehmet Boldaz, 5,5 senedir Eynez maden ocağında bantçı olarak çalıştığını belirterek, olay günü Anayol 3. bandın temizliğini yaptıklarını söyledi. Boldaz, 11.30 ve 14.00 gibi iki kez top atımı yapıldığını belirterek şöyle konuştu: "Top atılan yerde kömür yoktu. Büyük bir taş kütlesi vardı. Yarım saat taş temizledik. İkinci top atımından sonra temizlik yaptık. Bir şey görmedik. Saat 14.50 gibi 4. bant durdu. Şalterci bantın durduğunu ve çalışmadığını söyledi. Bende şanzıman kısmından olabileceğini düşünerek bir iki metre 4. bandın tahrik tarafına yöneldim. Beyaz ve grimsi bir duman gördüm arkasında 10-15 saniye sonra siyah bir duman gördüm ve geriye döndüğümde arkadaşlarımın koyu bir duman içinde kaldığını gördüm. Her şey biranda oldu hepimizi korku saldı ne yapacağımızı şaşırdık. O sırada gaz maskesini açmayı başaramadım. Arkadaşlarımdan biri gaz maskemi açıp bana taktı. Temiz havaya doğru gittik. Olaydan 15 dakika sonra İsmail Adalı ve Ertan Ersoy olay yerine gelmişti."

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, "Her gelen farklı ifade veriyor. Kimsenin ifadesi daha kesişmedi" diyerek daha önce bazı işçilerin patlama sesi bazılarının da yangını gördüğünü söylediğini belirtti. Mehmet Boldaz da, ne yangın gördüğünü ne de patlama sesi duyduğunu söyledi. Çalışmayan gaz maskesi görmediğini ve kendi maskesinin de çalıştığını kaydeden Boldaz, artık madende çalışmadığını ve şikayetçi olmadığını söyledi.

SANIKLAR KİMSENİN ÖLMESİNİ İSTEMEDİ

Mahkemede ikinci olarak dinlenen Gökhan Kuroğlu ise sanık sandalyesinde oturan kişilerin madende çalışan hiçbir kişinin ölümünü istemeyeceğini söyleyerek, "Kimse kimsenin bu şekilde ölmesini, can vermesini istemez. Ben şikayetçiyim ancak sadece ihmalden dolayı şikayetçiyim. Mesela ben bu madende işe başladığımda megafon sistemi vardı ve olup biten her şeyden haberimiz olurdu. Daha sonra bunlar kaldırıldı. Belki megafonlar olsa ölü sayısı fazla olmazdı. Maden ne emniyetsizdi ne de emniyetli. Toz maskesi verilirdi ama takıp takmadığımıza bakılmazdı. Bize bırakırlardı" dedi.

Madende artık çalışmadığını belirten Kuroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Olay günü 4. bant sık sık durdu ve elektrik kesintileri yaşandı. Her zamankinden farklı bir durumda. Duman öncesi 4. bant yaklaşık 15 dakika durdu. Şalterci elektrikçiyi aradı ama elektrikçi gelmeden önce beyaz ve grimsi bir duman ardından yoğun bir siyah duman her yeri kapladı. Gaz maskelerimiz çalıştı. Dumanın gelişinin ardından yaklaşık 15 dakika sonra İsmail Adalı ve çok sayıda kişi madene girerek çalışmalara başladılar."