İlkokul ve ortaokullarda öğrencilere dağıtılan karnelerin karton yerine A4 kağıda basılması velilerin tepkisine neden olurken, okul müdürleri, Eğitim Bakanlığı’nın artık okullara karton vermemesi sonucu maliyet nedeniyle böyle yapmak durumunda kaldıklarını vurguladılar.


Fehime ALASYA

2014-2015 eğitim yılını tamamlayan ilk ve orta dereceli okulları saran karne heyecanı ile veliler çocuklarına verilen karne kalitesini sorguladı. “Bu nasıl karne, artık nereden tasarruf edeceklerini şaşırdılar. Karneler faks kâğıdı gibi” diye isyan eden bazı veliler, kâğıt kalitesinin düşürülmesiyle karnelerin de her geçen gün değerini kaybettiğini vurguladı.

Tüm devlet okullarında bilgisayar sistemine geçilmesinin ardından bu uygulamaya geçildiğini dile getiren bazı veliler, “Neden özel okullarda bu böyle değil? Çocuklarımız bu karneleri yıllarca saklayacak, niye daha kaliteli, ele avuca sığan bir karne alamıyorlar?” diye sorguladı.

Özel okullar ile devlet okullarından alınan karnelerin karşılaştırıldığı zaman ortaya ciddi farklar çıktığını dile getiren vatandaşlar ise, “Eğitim Bakanlığı kaliteli karne vermekten ne zaman aciz oldu anlamadık?” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili görüş ve düşüncelerini HALKIN SESİ’ne aktaran Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Hüseyin Koze, devlet katkısı olmadan tüm masraflarını kendilerinin karşıladığını bu bağlamda karne konusunda da A4 kâğıt kullanarak maddi tasarruf yaptıklarını dile getirdi.

Okullarda birçok maddi sıkıntı ve olanaksızlık ile mücadele verildiğini dile getiren Koze, bilgisayar sistemine geçtikten sonra karton karne yerine kâğıt karne vermeye başladıklarını kaydetti.

Mezun olacak olan öğrencilere karton diploma verirken dahi birçok sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Müdür Hüseyin Koze, karnelerde bu uygulamayı üstlenemeyeceklerini söyledi ve şöyle devam etti:

“Diplomalarda da renkli baskı sıkıntısı yaşıyoruz. Renkli ve fotoğraflı olan karton diplomalarımızı basabileceğimiz makinemiz olmadığından Eğitim Bakanlığı’na diplomalarımızı basmaları için talepte bulunduk fakat olumsuz cevap aldık. Dıştan özel kırtasiyelerde bastırıyoruz. Sıfır bütçe ile okul idare ediyoruz. Bakanlığın sıfır katkısı ile tüm işlerimizi nasıl yürüteceğiz? Okulun telefon hatlarının ödemesi, mürekkebi, boyası, tüm giderlerini kendi imkânlarımızla yaptırıyoruz. Aile birliğinin bütçesi ile kendi ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz.” şeklinde konuştu. 


650 adet A4 kâğıda yazılan karne maliyeti 80 TL iken, kartona yazılan karne maliyeti ise neredeyse 200 TL’yi buluyor. Renkli karton baskıya yapılan diplomaların maliyetinin tanesi 2,5 TL’den hesaplandığı zaman 150 diplomanın toplamda 375 Türk Lirası’na mal olduğunu dile getiren Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Hüseyin Koze, bu durumda daha ucuz maliyeti tercih ettiklerini dile getirdi.

Velilerin dikkatinden kaçmayan ve rahatsız edici bir durum olarak değerlendirilen bir diğer konu ise bazı okullarda sınıf öğretmenlerinin karnelerde bulunan değerlendirme bölümüne yorum yazmayıp boş bıraktığı oldu. Buradaki amacın da zaman ve mürekkep israfından uzaklaşmak olduğunu söyleyen veliler, çocukların hangi sınıfta olursa olsun, motivesini ve ailelerin kısa değerlendirmeler ile de olsa bilgilendirilmesinin faydalı olduğunu kaydetti.    

17-06-2015-10-55-48382600.jpg