Özlem Çimendal

Yeşil Barış Hareketi’nin başlattığı “Teneke Çocuk Projesi”yle Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’ne 11 tıbbi cihaz alındı. Yeşil Barış Hareketi Genel Sektereri Doğan Sahir, projenin umulandan da iyi ilerlediğini, belediyelerin de projeye dahil olmak için kendilerine ulaşmak istemelerini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

“Sokaklarımızdan, vadilerimizden, dağlarımıza kadar çöp”

 Doğan Sahir, “KKTC’de  atık yönetimi yeterli değil. Yollarımızda, sokaklarımızda, vadilerimizde, dağlarımıza kadar etrafın çöplerle yığıldığını gördükten sonra bir yerden başlamak için Teneke Çocuk Projesi’ni hayata geçirdik” dedi. Sahir, KKTC’de “atmama” alışkanlığı kazandırılıp bunun bir yaşama biçimi olmasını sağlamak için Teneke Çocuk Projesi adı altında tenekeleri toplamak için yola çıktıklarını anlatarak, her şeyden önce insanlarda farkındalık yaratarak “atmama” alışkanlığının kazandırılması gerektiğini söyledi.  

“86 teneke evle 16 belediyede faaliz”

İnsanların katkılarıyla 86 teneke ev adını verdikleri kumbaraya ulaşttıklarını kaydeden Sahir, “İlk Lefkoşa bölgesinde başlattığımız bu proje bugün 16 belediye bölgesinde faal durumdayız. Dönüş oldukça daha mutlu oluyoruz. Biz durumumuzu yapmak istediklerimizi anlatmaya çalışırken, bir baktık ki belediyeler bizi aramaya başladı. Birçok belediye şu an bu projenin içinde. Diğerleri de girmek istediklerini bize iletti. Hedefimiz KKTC genelinde bunu yapmak ve sürdürülebilir yapıya kazandırmaktır” dedi.

“Gönüllüler ve kardeş örgütlerle birlikte ayrıştırıyoruz”

Teneke Çocuk Projesi’nde toplanan tenekelerin bir başka aşamasının daha olduğuna değinen Sahir şöyle konuştu: “Bu tenekeler belediyelerin katkılarıyla belli noktalara götürüldükten sonra bunların bazı işlemleri yapılıyor. İlk olarak başka atıklardan arındırılıyor sonra metaller birbirinden ayrılıyor. Aleminyum ve çelikler birbirinden ayrılıyor. Ve geriye dönüşümde işimize yarayan değerli kısım ortaya çıkıyor. Yaptığımız eğlenceli etkinlikler, gönüllüler ve kardeş örgüt gruplarının da katılımıyla biz bu ayrıştırma etkinliğini yapıyoruz.”

“Amacımıza ulaşmaya başladık”

 Geçen hafta Lefkoşa’da yaptıkları etkinliğin 3’üncüsünü Mağusa’da gerçekleştirdiklerini söyleyen Sahir, “Başka bölgelerden de talepler gelmeye başladı. İnsanların farkındalığı arttıkça projemiz ilgi gördükçe biz de amacımıza ulaşmaya başladık. Atık atmamaya ve atılan atıkların geri dönüşümüne katkı koyarak yardımcı olmaya davet etmiştik insanları. Bu çağrımızın hayat bulduğunu görmek çok güzel” dedi.

“Elde edilen gelirle 11 tıbbi cihaz alındı”

Tüm bunlar gerçekleştikten sonra ikinci halka olan satış kısmında da ihaleye çıkarak bunun geri dönüşünü elde ettiklerini anlatan Sahir, buradan elde edilen parayla devlet hastanelerinin çocuk birimindeki ihtiyaçlarına yönelik tıbbi cihaz alımı yapıldığını ifade etti. “11 parça tıbbi cihaz Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Çocuk Bölümü’ne teslim edildi. Her bölgede toplanan atık öncelikli olarak o bölge hastanesine tıbbi cihaz olarak geri dönecek. Sağlık Bakanlığı’yla yazışmalarımız sonucu elde ettiğimiz hastanelerin ihtiyaç listeleri doğrultusunda çalışmalarımız sürdürüyoruz” diyen Sahir, planlı ve programlı olarak ihtiyaçlara yönelik hareket ettiklerini söyledi.  

“Umut Tenekeleri” de 2. proje

Teneke Çocuk Projesi’nin sürdürülebilir olmasını istediklerini ifade eden Sahir, “Bunun için bir proje daha başlattık "Umut Tenekeleri" diye. Bölgelerde toplanan bu tenekelerin nakliyesi sırasında kayıplara uğruyoruz. Bunu önlemek adına bu tenekelerin sıkıştırılması daha kolay nakledilebilmesi hatta ayıklanmasına yönelik bazı makineler almayı hedefliyoruz. Bu proje de bittiği zaman kurumsallaşmış ve sürdürülebilir bir yapıya ulaşmış olacak. Bizim bu çalışmamızın diğer atıklara da örnek olmasını istiyoruz” dedi.

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi