Nadire Bahadi

Sendikal Platform önceki gün yaşanan trafik kazasını “katliam” olarak niteleyerek ülke genelinde bu gün eylem ve grev yapma kararı aldı. Platform eylem ve grev kararı çerçevesinde dün, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çağrısı ile dün 16:00’da gerçekleştirilen trafik gündemli olağanüstü Bakanlar Kurulu toplantısı sırasında eylem gerçekleştirdi. Platforma üye sendikaların kitlesel katılımla gerçekleşen eyleminde Bakanlar Kurulu Toplantısı’na katılan bakanlar Başbakanlığa girişlerinde protesto edildi. Eylemciler ve güvenlik önlemi için Başbakanlık önünde hazır bulunan polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.

Pankartlarla protesto

Sendikal Platform içinde yer alan sendikalar ve eyleme destek veren örgütlerle halk dün 15:30 sıralarında Başbakanlık önünde toplandı. Eylemciler yaşanan kaza nedeni düzenledikleri toplantısı sonrasında aldıkları karar doğrultusunda hazırladıkları “İleri saat uygulaması geri alınsın”, “Taş ocakları kapatılsın”, “Yollar mezar olmasın”, “Çocuklar uyurken sessiz olunur, ölürken değil”, “Ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar” yazılı pankartlarla Bakanlar Kurulu Toplantı’sı sırasında tepkilerini ortaya koydu.

Gözyaşları ile acılarını anlattılar

Protesto sırasında eylemcilerin yanına gelen Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş eylemcilerin “Katil devlet” sloganlarına maruz kaldı. Mağusa’da trafik kazasında hayatını kaybeden Doğa Çiçek’in annesi ve yakınlarını trafik kazasında kaybeden bazı eylemciler, acılarını gözyaşları ile Bakan Dentaş’a aktarmaya çalıştı. Denktaş, anlatılanlar karşısında sessizliğini korudu.

eylem2.jpg

Büyük eylem bugün

Sendikal Platform’dan yapılan açıklamada bu gün 11:00’de Başbakanlık önünde toplanacağı belirtirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Eğitim ve Kültür Bakanı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’nın istifası istendi. Sendikal Platform, eylemlerin sonuç alıncaya kadar devam edeceğini duyurdu.

Sendikal Platform adına yazılı açıklama yapan KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, eylemlere, halkı, sendika üyelerini, sivil toplum örgütlerini, velileri ve öğrencileri de katılmaya çağırdı. Açıklamada önceki gün yaşanan trafik kazasını  “katliam” olarak niteleyen Gökçebel, bu olayın ülke insanına verilen değeri ortaya koyduğunu kaydetti.

Gökçebel açıklamasında, saat 11.00’de Başbakanlık önünde toplanılacağını ardından kitlesel olarak cenaze törenine katılınacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Akıncı: Acımız ortaktır

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çağrısıyla dün 16:00’da trafik gündemiyle olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu yaklaşık bir saat sürdü. Bakanlar Kurulu toplantısının tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı basına açıklamada bulundu. Cumhurbaşkanına Başbakan Hüseyin Özgürgün eşlik etti.

“Alınması gereken tedbirler var”

Cumhurbaşkanı Akıncı, yaşanan trafik kazasının acısını yüreklerinde taşıdıklarını belirtti. Bu acıların bir daha yaşanmamasının sağlanması adına alınması gereken tedbirler, yapılması gereken çalışmalar bulunduğunu ve alınan kararların uygulanması için de denetimin gerektiğini söyledi.

“Kimse siyasi prim peşinde koşmamalı”

Akıncı, “Acımız ortaktır. Böylesi bir olaydan kimse siyasi prim peşinde koşmamalıdır. Böyle bir olaydan ancak acı duyulur ve bu acılar üstünden sonuç üretmek, toplumumuzun benzeri acıları yaşamamsı için neler yapmak gerektiği üstüne kafa yormak, tedbirler düşünmek ve bu tedbirleri yaşama geçirmenin olması gerekiyor gündemimizde. Bu anlayışla bu toplantıyı rica ettim” dedi.

Akıncı, hükümetin aldığı 5 ton üzeri araçların trafikte seyir saatlerini sınırlandıran karara da değinerek, bu kararın uygulanması ve sıkı bir şekilde denetiminin yapılması gerektiğini belirtti.

“Kriz masası oluşturulmalı”

Toplantıda hükümete bazı önerilerde bulunduğunu söyleyen Akıncı, trafikle ilgili bir Kriz Masası oluşturulması konusunun Bakanlar Kurulu tarafından değerlendirilmesini istediğini kaydetti.

Akıncı, saatlerin geri çekilmemesini, çocukların henüz hava aydınlanmadan okul yoluna düşmelerini “başından beri pek içine sindiremediğini” söyleyerek, bu konuyu da hükümetin gündemine getirdiğini belirtti.

“Acımız ortak”

“Bu acımız ortaktır. Cumhurbaşkanı’nın, hükümetin meclisin, sendikaların, ailelerin tüm toplumun ortak acısıdır. Elbette ateş en çok düştüğü yeri yakar, ama toplumsal acı paylaşıldıkça azalır” diyen Akıncı, bu acıların bir daha yaşanmaması, asgariye düşürülmesinin ortak hedef olduğunu söyledi.