Raif Uzkan

KTAMS konferans salonunda 10.30’da başlayan genel kurul toplantısına Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, Türk ve Rum sendika başkan ve yetkilileri, delegeler ve yurtdışından konuklar katıldı.

Emek mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşuyla başlayan genel kurulda, sinevizyon gösteriminin ardından divan oluşturuldu ve Divan Başkanlığı’na Koral Aşam getirildi. Divanın oluşumunun ardından konuşmalara geçildi.

Genel başkan ve yönetim kurulu seçiminin yapılacağı genel kurulda genel başkanlık için, şu an bu görevi vekâleten yürüten Hasan Felek tek aday oldu.

FELEK

DEV-İŞ Başkan Vekili Hasan Felek, konuşmasında, katılımlarından dolayı Dünya Sendikalar Federasyonu temsilcileri, Retun-See temsilcileri ve Türkiye’den gelen sendikacılara katılımları için teşekkür etti.

Felek, önümüzdeki günlerde yeni oluşacak kadrolarla, ilkelerinden taviz vermeden, mücadele azmini de artırarak yollarına devam edeceklerini belirtti.

Hasan Felek, 1976’dan bu yana DEV-İŞ’e emek vermiş tüm genel başkanlara da teşekkür ettiği konuşmasında, DEV-İŞ’in tarihinin onurlu mücadelelerle dolu olduğunu kaydetti.

Şu an devam eden Kıbrıs müzakere sürecine destek belirten Felek, 2015 yılında Mustafa Akıncı’nın toplum liderliğine getirilmiş olmasının da Kıbrıs’ta çözüm umutlarını artırdığını ifade etti.

Dayatma paketlerle Kıbrıs Türkü’nün varlığı, kimliği ve kültürünün erozyona uğratıldığını söyleyen Felek, “Özel sektörde sendikalaşma hakkı önündeki engeller, köle koşullarında çalıştırma, asgari ücret, taşeron ve güvencesiz çalıştırma, iş cinayetleri ve işçi ölümleri, eşit işe eşit ücret almama ve belediyelerde süregelen sorunların halen çözüm bekleyen sorunlar arasındadır” dedi.

Türkiye’den gelecek suyun özel bir tekele devredilmesine şiddetle karşı olduklarını da belirten Felek, suyun idamesi ve otoritesinin belediyelerde olması gerektiğini, aksi uygulamaları hayata geçirecek hükümetlerinse halka en büyük ihaneti yapacaklarını savundu.

Felek genel kurul sonuçlarının barış ve emek mücadelesine katkı yapmasını da diledi.

Genel Kurul’da konukların konuşmalarının ardından sağlık sorunlarından dolayı bir süredir görevine devam edemeyen DEV-İŞ Genel Başkanı Mehmet Seyis’e plaket takdim edildi.

Faaliyet ve Mali Raporların görüşülüp onaylanmasından sonra, “Birleşik Federal Kıbrıs İçin Mücadeleye Devam”, “Neo-Liberal Dayatmacı Ekonomik Paketlere Karşı Direniş”, “Savaşlara ve Adaletsizliğe Karşı Uluslararası İşçi Dayanışmasını Yükseltelim” başlıklı karar tasarılarının onaylanmasına geçildi.

Daha sonra seçimler yapıldı.