Feminist Atölye, KKTC ile Türkiye arasında imzalanan “Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Antlaşma”nın“KKTC’deki gençlik derneklerine karşı alternatif gençlik örgütlenmeleri yaratma girişimi” olduğunu iddia etti ve antlaşmaya karşı olduklarını açıkladı.

“Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC Hükümeti arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Antlaşma” ile ilgili Feminist Atölye’den yapılan yazılı açıklamada, “Böylesi bir antlaşma, Kıbrıs’ın kuzeyinde yıllardır sosyal, kültürel ve eğitimsel faaliyetler gösteren gençlik derneklerine karşı açıkça alternatif gençlik örgütlenmeleri yaratma girişimidir” ifadeleri kullanıldı.

Antlaşmayı reddeden örgütün, antlaşmayı reddeden diğer örgütlerle birlikte hareket edeceği kaydedilen açıklamada, dış menşeli kurumların KKTC’de kurulması çalışmaları, “asimilasyon politikalarının bir uzantısı” olarak nitelendirildi.

Antlaşmanın içeriği ile ilgili olarak açıklamada, şöyle denildi:

“İlgili sözleşmede tamamen Türkiye Cumhuriyeti’nde belirlenen program ve projelerin Kıbrıs’ın kuzeyinde yürürlüğe konulması amacıyla düzenlemeler yapılmış, KKTC’de düzenlenecek gençlik kampları ve merkezlerinin kurulması ile işletilmesi öngörülmüştür. TC Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yapılıp işletilecek olan yurtların yanı sıra, öğrencilere burs verileceği de belirtilmiştir. Yine aynı sözleşmede Ofis’te çalışacak personelin Türkiye’den geleceği ve diplomatik ayrıcalıklara sahip olacakları belirtilmiştir. Yürürlüğe koyulacak projeler ve programlar için gerekli teçhizat ve araçların her türlü vergi, gümrük ve fon muafiyetine de tabi olacağı belirtilmiştir.”