Feminist Atölye (FEMA), Kıbrıs’ın ortak yurt olduğunu ve adada yaşanan felaketlerin de  ortak acı olduğunu belirterek, bu acıları sarmanın herkesin ortak sorumluluğu olması gerektiğini kaydetti. FEMA’dan yapılan yazılı açıklamada, Trodos’taki yangına dikkat çekilerek Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikoa Anastasidis’e “Artık resmi söylemler etrafında dönen geleneksel siyaset biçimlerinden vazgeçin ve Kıbrıs’ı yurt bilen tüm insanların birlikte yürüyebileceği yolların mimarı olun” çağrısı yapıldı.

Açıklamada, “Trodos Dağlarında yaşanan yangın felaketinin, ortak yurt Kıbrıs’ın ekolojik geleceğini darmadağın ederken, milliyetçiliğin çizdiği sınırlar ve statükonun  bir türlü ortadan kalkmadığı” ifade edildi.

Açıklamada, bundan yaklaşık 20 yıl önce Beşparmak Dağları’nda çıkan yangına Güney Kıbrıs’tan gelen yardım talebinin Kuzey Kıbrıs tarafından reddedildiği gibi  bugün de Kuzey Kıbrıs’ın yardım talebinin Güney Kıbrıs tarafından reddedildiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, “Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için müzakerelerin devam ettiği bu süreçte, ada halklarının böylesi bir felaketi durdurabilmek için birlikte hareket edebilmesi her zamankinden daha çok önem taşıyor. Sadece yangının söndürülmesi için değil, yanan dönümlerce arazinin yeniden ağaçlandırılması için ortaklaşmamız ve el ele vermemiz gerekiyor” denildi.

FEMA açıklamasında, yeni bir Kıbrıs’ın  sadece birlikte zivania içmekle kurulamayacağı, ada halklarının birlikte sorumluluk alıp ortak sorunlarına birlikte çözüm üretmesini sağlamakla olacağı belirtildi.