Feminist Atölye Aktivistleri, müzakere heyetinde kadın olmamasının eksiklik olduğunu belirtti.

Feminist Atölye Aktivistleri Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya açık mektup göndererek, müzakere masası ile paralel yürüyecek toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda uzman akademisyen ve aktivistlerden oluşacak bir Toplumsal Cinsiyet Çalışma Masası oluşturulmasını istedi. Aktivistler, Kıbrıs’ın kuzeyinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları ile ilgili çaba koyan tüm sivil toplum örgütlerinin müzakere süreci ile ilgili periyodik olarak bilgilendirileceği ve aynı zamanda Toplumsal Cinsiyet Çalışma Masası’nın üreteceği önerilere katkıda bulunabileceği bir Toplumsal Cinsiyet Müzakere Platformu kurulması için de çağrı yaptı.

Feminist Atölye Aktivistleri mektupta,  yeni kurulacak federal devletin ayrımcılıktan uzak, eşitlikçi bir devlet olarak tasarlanmasının oldukça önemli olduğunu belirtirken, kadınların olmadığı bir müzakere masasının eksik olacağı kaydedildi.

Seçim propagandası döneminde ortaya konan görüş ve öneriler karşısında toplumun birçok kesimi gibi kendilerinin de heyecan duyduklarını ifade eden Aktivistler,  özellikle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yayınladığı mesajın oldukça anlamlı olduğu kaydedildi.

Mektupta şu ifadelere yer veriledi:

“Bizler, yıllardır Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünün yarattığı siyasi, sosyal ve ekonomik açmazlar karşısında sizin ne kadar önemli bir tarihsel sorumluluk üstlendiğinizin bilincindeyiz. Gerek bir süredir dondurulmuş müzakere sürecine ivedilikle yeniden başlamanız, gerekse bütünlüklü çözüm sürecine ivme kazandıracak güven yaratıcı önlemler ile ilgili açık tutumunuz bizleri mutlandırmaktadır. Ancak tüm toplumumuz için oldukça büyük önem arz eden bu görüşmeleri yürütecek olan müzakere heyetinizde toplumsal cinsiyet bakış açısını masaya yansıtacak çalışma arkadaşlarınızın olmayışı bizleri derinden üzmüştür. Sizin de 8 Mart mesajınızda ifade ettiğiniz üzere kadınların ikinci cinsiyet konumunda olduğu bu düzene erkekler olarak bazen farkında olmadan yaptığınız olumsuz katkıyı göz önüne alarak öz eleştiri yapmanız gerekmektedir.

Toplumsal Cinsiyet Danışma Kurulu (GAT) başta olmak üzere BM Güvenlik Konseyi’nin 1325 sayılı kararı doğrultusunda Kıbrıs’ta kurulacak federal devlet ile ilgili kadınların önerileri uzun süredir göz önünde bulundurulmayı beklemektedir. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un raporlarında da yer alan bu çabalar, müzakere masasında görüşülen başlıklar doğrultusunda üretilmiştir…”