Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, idam cezasının geri getirilmesine ilişkin yapılan anket çalışmasına yönelik, "Bu idam tartışması gündemde olduğu sürece dünyada F tipi suç örgütünün yönetici ve mensuplarının Türkiye'ye iade etmesini kimse beklemesin. Çünkü dünyaya yapacakları savunma şu 'Türkiye'ye beni gönderirseniz idam ederler.'" dedi.

Manisa Adliyesi içerisinde bulunan Manisa Barosu'nu ziyaret ederek yeni yönetime hayırlı olsun dileklerini ileten Feyzioğlu, bir araştırma şirketi tarafından yapılan idamın geri getirilmesine ilişkin görüşleri paylaşan araştırma sonucunu değerlendirdi.

Bir araştırma şirketi tarafından yapılan "İdam geri gelsin mi?" anketinde yüzde 90 oranında "geri gelsin" sonucunun çıkmasına yönelik Feyzioğlu, idamın anayasayla kaldırıldığını ve Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olması nedeniyle idamın Türkiye'nin sisteminde olmadığını belirtti.

“TÜRKİYE BİR SÜRÜ GENÇ İNSANI ASTI”

Feyzioğlu, şunları kaydetti:

"Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda yanlışlığın olabileceği varsayıldığı için mutlaka yargılamanın yenilenmesi gibi bazı çareler vardır. İdam ettiğinizde yargılamayı yenileseniz ne olur ki? İadeyi itibar yetiyor mu? Türkiye 1960 sonrasında başbakanını astı. İtibarini iade etmemiz yetti mi? Türkiye bir sürü genç insanı astı. Geri geldi mi o insanlar gelmedi. Bu idam tartışması gündemde olduğu sürece dünyada F tipi suç örgütünün yönetici ve mensuplarının Türkiye’ye iade etmesini kimse beklemesin. Çünkü dünyada yapacakları savunma şu ‘Türkiye’ye beni gönderirseniz idam ederler.’ Anayasamıza göre bugün olmayan bir cezanın yarın kabul edildiğinde geriye yürümesi mümkün değil. Ancak öyle bir şekilde takdim edilmektedir ki bu '15 Temmuz’da kalkışmaya katılanları idam edeceğiz' diye sorulmaktadır vatandaşa. Böyle bir geriye yürüme söz konusu olduğunda Türkiye, Avrupa Konseyi Değerler Sistemi’nden tamamen dışlanmış olur."