Haluk Doğandor

Bakan Önder Sennaroğlu, projenin KKTC toprağı dışında yer aldığı gerekçesiyle Büyükelçiliğin, parayı vermediği,  bu nedenle de KIB-TEK kasalarına aktarılamadığını ifade etti. Hayvancıların 9 bin TL katkı yapılacağı vaadiyle bu projeye girdiğini belirten Sennaroğlu, “Bu paranın hayvan üreticilerinden istenmesi hoş değil. Bu paranın elektrik kurumuna yatmasını sağlayacağız” dedi.

Dönemin Maliye Bakanı Ahmet Uzun ise “Bizim dönemimizde vatandaşa yönelik çok sayıda proje ve katkı üretildi. Üretilen bu projelerin finansının birçoğu da TC Büyükelçiliği Yardım Heyeti tarafından sağlandı ve sağlanmaya da devam ediyor. Önemli olan şimdi bu paranın neden hayvancıdan istendiğidir. Üstelik aradan sekiz yıl geçtikten sonra…” dedi.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Beyarmudu bölgesindeki ağıllarla ilgili olarak Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. O dönemde de Tarım Bakanı olduğunu ve konuyu iyi bildiğini ifade eden Sennaroğlu, “2007 yılında, Beyarmudu bölgesindeki hayvan üreticilerinin elektrik ihtiyacı için bakanlık olarak bir proje gerçekleştirdik ve bu projenin finansal kaynağını da Yardım Heyeti’nden almak üzere anlaştık. Proje onay aldı, ancak bana daha sonra gelen bilgilere göre, proje hayat bulduktan sonra buranın ara bölge, yani İngiliz Üsler Bölgesi içinde kaldığı, KKTC toprağı dışında yer aldığı gerekçesiyle Elçilik arasında bir sıkıntı yaşandı” dedi. Sennaroğlu,  paranın akışının gerçekleşmediği yönünde bilgiye ulaştıklarını,  bu nedenle de, paranın KIB-TEK kasalarına aktarılamadığını ifade etti.

Sennaroğlu: “8 yıl sonra ortaya çıkması tuhaf”

Sennaroğlu, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu bu projeyi gerçekleştirdi, ağıllara elektrik bağlandı, ancak parasını alamadı. Aradan 7-8 yıl geçtikten sonra bunun ortaya çıkması oldukça tuhaf bir durum. O yıllarda elektrik bağlandıktan sonra bu paranın peşine neden düşülmedi? Aradan en az üç hükümet geçti ve şimdi kasada bu paranın olmadığı ortaya çıktı.

“Paranın elektrik kurumuna yatmasını sağlayacağız”

Bu konu gündemimize geldikten sonra bakanlık olarak müsteşarımıza talimatı verdik ve gereken yerlerle görüşmelere başlandı. Bu paranın hayvan üreticilerinden istenmesi hoş değil. Zira biz onlara başından bu proje için TC Büyükelçiliğinin 9 bin TL katkı yapacağını söyledik. O şartlarla bu işe girdi insanlar.

“8 yıl sonra faizi ile bu parayı istemek hoş değil…”

Şimdi durup, hem de sekiz yıl sonra faiziyle bu parayı istemek hoş değil. Biz gerekli temaslarımızı bitirdikten sonra, bu paranın elektrik kurumuna yatmasını sağlayacağız. Çünkü KIB-TEK proje üretmiş ve bu elektriği bağlamıştır. Bu paranın da elektrik kurumuna yatırılması gerekir. Kısa sürede bu konunun çözümü için elimizden geleni yapacağız.”

***

Uzun: “Önemli olan bu paranın neden hayvancıdan istendiğidir”

Beyarmudu ağıllar bölgesine elektrik bağlandığı zaman iş başında olan hükümetin Maliye Bakanı olan ve aynı zamanda KIB-TEK’in de bağlı olduğu bakanlık görevini yürüten Ahmet Uzun da şunları söyledi:

“Araştırma yapmadan vatandaşa yönelmek yanlış”

“Bizim dönemimizde vatandaşa yönelik çok sayıda proje ve katkı üretildi. Üretilen bu projelerin finansının birçoğu da TC Büyükelçiliği Yardım Heyeti tarafından sağlandı ve sağlanmaya da devam ediyor. Önemli olan şimdi bu paranın neden hayvancıdan istendiğidir. Üstelik aradan sekiz yıl geçtikten sonra… Bence kurumlar yeterince bilgi ve belgeye ulaşmadan veya araştırma yapmadan, işin muhatabına değil, en kolay yolu seçerek hayvancıya yönelmiştir. Bu yanlış bir tutumdur aslında. Ben konuyu gayet iyi hatırlıyorum. Bu borç değil, Elçiliğin katkısıydı. Bu konuda hükümetler değil, ama devletin devamlılığı esastır ve iyi araştırılırsa bu paranın nerede olduğu ortaya çıkar. Geçen yedi-sekiz yılın hesabını vatandaş ödememeli. KIB-TEK, Tarım Bakanlığı veya Maliye Bakanlığı aralarında yapılacak istişareden sonra gerçek ortaya çıkacaktır diye tahmin ediyorum.”