Türkiye'nin en önemli tarımsal ihracat ürünü olan fındıkta hasat başladı.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerin üzerinde seyretmesinden dolayı hasada en az bir hafta erken başlandığına dikkat çekilirken, sahil kesimlerinde fındık rekoltesinin beklenenin altında olduğu görüldü. Geçen yıla göre rekoltenin biraz yüksek olmasından dolayı mutlu olan üreticiler, bu yıl ise fiyatların düşük olacağı endişesini taşıdıklarını kaydetti.

Fındığın tam olarak olgunlaşmadan kesinlikle bahçeye girilmemesi konusunda uyarılarda bulunan Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, olgunlaşmadan toplanan fındığın ticari değerinin düşük olacağını söyledi.

FINDIK FİYATI BEKLENTİSİ 14-15 TL ARALIĞINDA

Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Şahin, "Bizim önerimiz fındığın daldan değil yerden toplanmasıdır. Fındık ne kadar olgunlaşırsa kalitesi o denli yüksek olacaktır. Bu olgunluğu oluşturamadığımız sürece fındığın ticari değeri düşük olacaktır. Hasat edilen fındık mutlaka yün çuvallara koyulmalı fazla tepmeden kızıştırmadan çuvallar hemen taşınarak harmana serilmelidir. Fındık toplarken gelecek yıl mahsulünü de düşünerek dallar yıpratılmamalı hoyratça zedelenmemelidir. Kurutulan fındık depolanması da standart yapılmalıdır. Depolanacak fındık çuvalları zeminden ızgara tahtalarla yükseltilmeli ve çuvallar yatay olarak duvara dokundurmadan "T" şeklinde yerleştirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Fındık rekoltesi ve piyasa da oluşacak fiyatlarla da ilgili değerlendirmelerde bulunan Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Şahin, yıl içerisinde fiyat ortalamasının 14 ila 15 TL aralığında olacağını ifade etti. Şahin, "Aslında rekolte sorun değil.Fındık büyük bir sektör. Bu sektör içerisinde kimisi kazanmak istiyor kimisi ise kaybetmek istemiyor. Sektörde biri düşürecek diğeri alacak. Sektör içerisinde kendi amaçları doğrultusunda faaliyet göstermek isteyenler sürekliliklerini devam ettirme çabasındalar. Bu açıdan değerlendirdiğimizde geçen yılki rekolteye baktığımızda çok uçuk rekolte tahmini yapanlar oldu. Kimi düşük tuttu kimisi ise yüksek. Tarım Bakanlığı'nın rekoltesi bile tutmadı. Fakat fiyat piyasaya göre oluştu. Bu yılda fındık fiyatları 12 ila 13 TL arasında açılış yapacaktır. Yıl içerisinde bazen düşük bazen yüksek seyredebilir fakat yıl itibarıyla değerlendirdiğimizde 14 ila 15 TL ortalamasında olacaktır" diye konuştu.