HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Dengir Mir Mehmet Fırat'ın Meclis Başkanı adaylığı başvuru dilekçesini TBMM Genel Sekreterliğine teslim etti.

Dengir Mir Mehmet Fırat'ın başvuru dilekçesini teslim ettikten sonra gazetecilerin sorularına cevap veren İdris Baluken, Fırat'ın adaylığı kararının HDP grubunun oy birliği ile alındığını söyledi. Baluken, "Dengir bey hem siyasi deneyimi açısından, hem siyasetteki bilgi becerisi açısından daha önce yürütmüş olduğu siyasi çalışmaların bugüne bir kapsayıcılık yansıması açısından en doğru aday olarak grubumuz tarafından tespit edildi. Seçilmesi durumunda iç tüzüğe uygun, bütün siyasi partilere eşit mesafede tarafsız ve yıllardır özlediğimiz bir başkan profili sergileyeceğine inanıyoruz" dedi.

"O DA ZİYARET EDECEK"

Fırat'ın destek için siyasi partileri ziyaret edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Baluken, "Evet o konuda biz de bir planlama yapıyoruz, arkadaşlarımız belirliyor. Diğer siyasi partileri ziyaret etmeyi düşünüyoruz" diye konuştu. Meclis Başkanlığı seçimleri konusunda kendi adaylarından emin olduklarını belirten Baluken, "Üçüncü dördüncü tura kalma durumu olursa onlardan biri mutlaka bizim adayımız olacak. O nedenle diğer siyasi partilerin bizi desteklemeleri konusunda görüşmeler yapacağız" şeklinde konuştu.

Baluken, Meclis Başkanlığı seçim sonucunun koalisyona bir işaret olup olmayacağına ilişkin bir soruya ise "Meclis Başkanlığının nasıl şekilleneceği üzerinden sanırım biraz netleşme olur diye düşünüyorum" ifadeleriyle cevap verdi.