Deniz Abidin

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, inşaat sektöründe gelinen son durumu Yeni Bakış'a değerlendirdi. Gürcafer, ülkede ekonomik olarak  birçok firmanın zor durumda olduğunu belirterek, inşaat sektörünün alyapısının ve kamunun düzensizliğinin burada  önemli rol oynadığını kaydetti. Gürcafer, sıkıntı yaşayan firmaların ekonomi dışında birçok sorunu daha olduğunu ifade ederek, ödenmeyen fiyatlar olduğunu ve yapılan ekstra işlerle ilgili zaman zaman müteahitlerin zarara uğradığını belirtti.

"Sorunumuz sistemsizlik"

Gürcafer, müteahitlerin asıl sorununun sistemsizlik olduğunu söyleyerek, ülkede çok sayıda firmanın zorda olduğunu dile getirdi. Söz konusu firmaların kapanma ve iflas noktasında olmadığını ifade eden Gürcafer, firmaların nakit sıkıntısına düştüğünü, müdahale edildiğini, devletten alacakları olduğunu, devlet ve bankaların gerekli yardımı yaptığını kaydetti. 

"Çağdaş bir sistemin oluşmasına ihtiyaç var"

Gürcafer, inşaat sektörüyle ilgili gerek kamu ihaleleri gerekse yap sat sektöründe birçok sorun olduğunu dile getirerek, bu sorunların nasıl çözüleceğiyle ilgili çalışmaların mevcut olduğunu söyledi. Gürcafer, sorunların çözülmesine yönelik çözüm önerilerinin hazır olduğunu ifade ederek, yap sat sektörüyle ilgili Tapu Dairesi'nde, Kaymakamlıklarda, Şehir Planlama Dairesi'nde telefon ve elektrik dairelerinin hizmet kalitesinde belediyelerin kontrolünde çağdaş bir sistemin oluşmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

"Uygulanmakta olan sistem çağ dışı kaldı"

Gürcafer, şunları söyledi, "Bizim ülkemizde bu konularda var olan sistem demode olmuştur. Çağ dışı sistem uygulanmaktadır. Bizim bu konuların çözümü için birçok önerimiz vardır. Bu önerlerin çalışmaları en ufak detayına kadar yapılmıştır"

"Şehir Planlama Dairesi daha verimli hale gelmeli"

Gürcafer, izin ve onay makamının merkezileştirilmesi gerektiğini belirterek, Şehir Planlama Dairesi'nin personel, bina  ve araç gereç takviye edilerek daha verimli bir hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Gürcafer, Tapu Dairesi'nin de aynı şekilde personel takviyesiyle sisteminin düzenlenmesi ve daha verimli hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

"Atıl elemanlar görevlendirilmeli"

Gürcafer, şöyle devam etti, "Kaymakamlıkların kontrollü birimlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Hem araç gereç hem de personel olarak. Personel istihdam etme olanağı yoksa ve devleti gereksiz yere daha da genişletmeyelim deniliyorsa, atıl elemanların daha iyi kullanmamız gerekiyor. Başka dairelerde çalışmayan veya yeterince işi olmayan elemanlar daha çok ihtiyaç duyulan yerlere aktarılmalıdır. Bunun için ülkeyi düşünmek gerekir, siyasi düşünmemek gerekir. Ancak o zaman bu düzenlemeler yapılabilir"

"Eksiklikler firmaları olumsuz etkiliyor"

Gürcafer,  kamu ihaleleriyle ilgili Karayolları ve Planlama İnşaat Dairesi'nin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, 260 kilometre dağıtım hatlarıyla ilgili ihalenin Türkiye'de çıkmasının söz konusu olduğunu hatırlattı. Gürcafer, birlik olarak bu konuda bir araştırma yaptıklarını, Türkiye'deki yetkililerden de alınan bilgi doğrultusunda Su Dairesi'nin bunu yapamayacağını, projesini hazırlayamayacağını ve ihaleye çıkamayacağını dediğini öğrendiklerini kaydetti.

Gürcafer, "Dolayısıyla buraların güçlendirilmesi lazım. Birim fiyatlarla ilgili çağdaş bir yönteme geçilmesi lazım. Türkiye'deki gibi her yıl birim fiyatları kitaplarının  yayımlanması  lazım. Şartnamelerin çağdaş ihaleye dönüşmesi lazım. Tüm buralarda bizim ülke olarak eksikliklerimiz vardır. Tüm bu eksikliklerin bütünü ekonomiyi ve inşaat sektörü ile birlikte firmaları da olumsuz etkiliyor"diye konuştu.

"Hükümetlerin hepsi verimsiz olmuştur"

Gürcafer, ülkede gelmiş geçmiş tüm hükümetleri birbiri ile kıyasladığı zaman partizanlık yapma veya hukuku ihlal etme hususunda belki birbirlerinden farkları olduğunu, ancak verimlilik açısından birbirlerinden hiçbir farkları olmadığını söyledi. Gürcafer, "Gelmiş geçmiş tüm hükümetler verimsiz olmuştur" diyerek, ülkenin ihtiyacı olanın  reformik yaklaşım olduğunu kaydetti. Günlük sorunları çözmeye konsantre olmuş bir zihniyetle ülke sorunlarının çözülemeyeceğini belirten Gürcafer, ülkenin tıkanma noktasına geldiğini ve reformis bir yaklaşımla yeni reformlara ihtiyaç olduğunu söyledi