Duygu Alan

Toprak Ürünleri Kurumu’nu (TÜK) mali çıkmazdan kurtarmak için Tarım Bakanlığı’nın ön müsaadesine bağlı tüm ürünlere getirilen yüzde 3 fon uygulaması, önceki gün Bakanlar Kurulu’nda ele alındı.

Bakanlar Kurulu’nun, H(K-1) 695-2016 sayılı kararıyla Toprak Ürünleri Kurumu’na yüzde 3’lük katkı payı kesilecek ürünler içerisinden, bitkisel ve hayvansal ürüne girdi teşkil eden ve halkın beslenmesinde önemli yeri bulunan ekmeklik buğdaydan oluşan 22 ürün çıkarıldı.

Bakanlar Kurulu’nun ilgili kararı, tarım sektöründe memnuniyet ile karşılandı.

İşte o ürünler:

Bakanlar Kurulu kararınca yüzde 3 fon uygulaması kapsamından çıkarılan 22 ürün şunlar: Ekmeklik buğday, diğer buğday, çavdar, arpa, yulaf, mısır, darı, un, diğer yağlı tohumlar, balya (yonca kuru ot), yonca pelet, yonca pelet küspesi, çeltik kabuğu, hayvan yemleri, soya fasulyesi küspesi, ayçiçeği tohumu küspesi, diğer küspeler, kepek, hayvan yemi katkı maddesi, mısır silajı, kimyevi gübreler (azot, fosfat, potasyum), bitki besinleri

Naimoğulları: Üretici memnun oldu

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, yüzde 3’lük fon uygulaması kapsamına hammaddenin alınmasına ilk günden karşı çıktıklarını ve itirazlarını gerekçeleri ile birlikte gerek Başbakan gerekse Tarım Bakanına ilettiklerini belirtti.

Naimoğulları, neticede hükümet ile ortak noktada buluştuklarını ve bitkisel ve hayvansal ürüne girdi teşkil eden ve ekmeklik buğdaydan oluşan 22 ürünün yüzde 3’lük fon uygulamasından çıkarıldığını kaydetti.

Mustafa Naimoğulları, Bakanlar Kurulu’nun ilgili kararının üreticiler tarafından memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Mustafa Naimoğulları, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Üreticinin girdi maliyetini yükselten hammaddelere yüzde 3’lük fon uygulamasına başından beri tepki gösterdik ve bu konudaki itirazlarımızı nedenleri ile birlikte hem Başbakan’a hem de Tarım Bakanı’na ilettik. Bu kalemlerin söz konusu fon kapsamından çıkarılmasını talep ettik. Süt ürünlerine konan yüzde 3 fonun ise az olduğunu dile getirdik. Hükümet de taleplerimizin doğru olduğuna inandı ve 109 kalemden 22 kalemi yüzde 3’lük fon kapsamından çıkardı. Yüzde 3 fon uygulaması hammadde fiyatlarına yüzde 5 ila 10 arasında yansımıştı. Şimdi hükümet bu kararından geri adım attı ve top tüccarda. Fiyatların yeniden düşürülmesi bekleniyor.”