Pelin Yükselay

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lideri Nikos Anmastasiadis, İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında toprak pazarlığı yaparken, İstanbul’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Başbakan Hüseyin Özgürgün, Güzelyurt’un verilemeyeceğini söyledi. Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafının toprak konusunda “asla yüzde 30’un altına düşmeyeceğini” belirtti.

İstanbul’da açılan 1. KKTC fuarı ve Tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KKTC standını gezdi. Erdoğan, bu sırada Başbakan Hüseyin Özgürgün ile sohbet etti. Özgürgün Erdoğan’la konuştuklarını şöyle aktardı.

Erdoğan ile müzakereler konusunu kısaca görüştüklerini ve garantilerle, toprak konusuna değindiklerini söyleyen Özgürgün şunları kaydetti:

“Türkiye'nin tavrı net. Garanti anlaşması konusundaki, toprak konusundaki tavrı net. Yani yüzde 30'un altında asla. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmelerden umudu olabileceğini düşünüyorum. Tabii bu iki günde, Rumların da çok fazla anlaşmaya yanaşmayacağını düşünüyor. Rumlar Güzelyurt'u istiyor, onu bunu istiyor, Türkiye bu noktada kesinlikle tamam denmeyeceğini söylüyor.” 

5’li konferans konusu

Özgürgün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la 5li konferans konusunu konuştuklarını da belirterek şöyle dedi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan 5'li konferans içinse şöyle diyor: Garanti anlaşmalarına asla dokundurmam ama eğer bu dediğimiz harita toprak konularında Rumlar uzlaşı sergilerse sonuçta hepsi tamam olursa o zaman Yunanistan’la oturup 5’li konferansta konuşulabiliriz. Ama ondan öncesinde bunun asla imkanı yok diyor. Yüzde 30'un altında asla kabul edilmez.”

Hükümeti sordu

Başbakan Özgürgün, Erdoğan’ın hükümetten memnun olduğunu ancak bu koalisyon hükümetinin devam edip etmeyeceğini sorduğunu söyleyerek şunları aktardı.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bizdeki yapıyı anlattık, ülkedeki sorunları anlattık. Onların desteğine ihtiyacımız var. Bu hükümet rahat bir hükümet değildir. Hizmet bekleyen de bir halkımız var hükümet olarak elimizden geleni yapıyoruz. Tabi Erdoğan ne kadar zorluklarla karşı karşıya olduğumuzu gördü biliyor.”

FETÖ sıkı takipte 

Başbakan Hüseyin Özgürgün, 100’ün üzerinde ülkeden yerli ve yabancı şirkete ev sahipliği yapan ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı MÜSİAD EXPO Ticaret Fuarı açılış töreninde bir konuşma yaptı.

Özgürgün, KKTC fuarının bugüne kadar açılmış en büyük fuar olduğunu belirterek, 2 bin metre kare alanda onlarca firmanın tanıtım gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

KKTC Hükümeti’nin 21 Temmuz’da FETÖ-PDY’yi terör örgütü ilan ettiğini ve bütün faaliyetlerini yasakladığını da konuşması sırasında vurgulayan Özgürgün, Polis ve GKK’nın en ufak gelişmeyi takip ettiğini, bugüne kadar en ufak bir faaliyete rastlanmadığını, gereken tüm tedbirlerin alındığını söyledi.