Türkiye’den KKTC ev almak isteyen adının ve soyadının baş harfleri H.K olan bir vatandaş tarafından HSBC bankasındaki hesabından GGIF LTD'in  Garanti Bankası’ndaki hesabına havale yapılan 4.500 STG kaparo parasının kaybolduğu iddia edildi. 

Yeni Bakış’a şikayetlerini dile getiren her iki Garanti Bankası mağdurunun anlattıklarına göre; 4.500 STG, 6 Mayıs 2015 tarihinde H.K tarafından HSBC Bankası İstanbul Şubesi’nde bulunan hesabından GBV060558YBHEWU8 referans numarasıyla, G.G.I.F LTD’nin Türkiye Garanti Bankası A.Ş’de bulunan hesabına havale edildi ve karşılığında dekont alındı.

Alınan bilgiye göre; G.G.I.F LTD yetkilileri, daha sonra parayı havale eden H.K ile iletişime geçti ve söz konusu meblağın H.K’nin hesabına geri yatırılmadığı ortaya çıktı

Türkiye’den KKTC ev almak isteyen adının ve soyadının baş harfleri H.K olan bir vatandaş tarafından HSBC bankasındaki hesabından G.G.I.F LTD'in Garanti Bankası’ndaki hesabına havale yapılan 4.500 STG kaparo parasının kaybolduğu iddia edildi.

Dekont var

Yeni Bakış’a şikayetlerini dile getiren her iki Garanti Bankası mağdurunun anlattıklarına göre; 4.500 STG, 6 Mayıs 2015 tarihinde H.K tarafından HSBC Bankası İstanbul Şubesi’nde bulunan hesabından GBV060558YBHEWU8 referans numarasıyla, G.G.I.F LTD’nin Türkiye Garanti Bankası A.Ş’de bulunan hesabına havale edildi ve karşılığında dekont alındı.

Paranın nerde olduğu bilinmiyor

Mağdurlardan G.G.I.F LTD yetkililerinin verdiği bilgiye göre; 4 bin 500 STG’yi Garanti Bankası KKTC Genel Müdürlüğü’nden çekmeye giden G.G.I.F yetkilileri, söz konusu paranın Garanti Bankası tarafından kabul edilmediği ve havalenin geri gönderildiğini bilgisini aldı. Bu durumla karşılaşan G.G.IF yetkililerinin parayı havale eden H.K ile iletişime geçmesiyle, söz konusu meblağın H.K’nin hesabına geri yatırılmadığı ortaya çıktı.

Garanti geri gönderildi belgesi vermedi

G.G.I.F LTD yetkilileri, Garanti Bankası’na günlerce kaparo parasının akıbetini öğrenmek için gittiklerini belirterek, bir sonuca ulaşılamamasından şikayet etti.  G.G.I.F yetkilileri, Garanti Bankası’ndan söz konusu paranın geri gönderildiğine dair bir belge verilmesini istediklerini ancak, bununla ilgili hiçbir belgenin kendilerine verilmediğini kaydettiler.

Garanti'nin ilk defası değil

6 Mayıs’ta havale edilen paranın bu güne kadar nerede olduğu ortaya çıkmazken, her iki şikayetçi de Garanti Bankası’nın daha önceki havalelerinde de bu gibi olaylara maruz bıraktığını ve bankanın daha önceden de isminin yolsuzluklara karışmasından dolayı kaygı yaşadıklarını dile getirdiler.  Olay, Garanti Bankası’nda 2012 yılında yaşanan “7 Milyon TL’lik vurgun”u akıllara getirirken, bu konuda Garanti Bankası yetkililerinin ne tür bir açıklama yapacakları ise merak konusu oldu.

2012’de ne yaşanmıştı?

İstanbul’dan KKTC’deki bankaya getirmek amacıyla 2012 yılında 7 milyon TL ile havaalanına giden Garanti Bankası Müdürü’nden haber alınamamıştı. Garanti Bankası tarafından KKTC polisine olayla ilgili bilgi verilmemişti. Banka müdürünün İstanbul’da kaybolması nedeniyle konuya İstanbul emniyetinin baktığı olayda Banka Müdürü bir otelde tespit edilmiş ve tutuklanmıştı. Dönemin KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar ise, konunun kendi bilgisine geldiğini belirtmiş ve “Üzücü bir durum, umarım en kısa zamanda olay çözülür” demişti.  Konuyu doğrulayan banka yetkilileri kendilerinin de bir süredir müdüre ulaşamadıklarını ve konuyu emniyet yetkililerine aktardıklarını söylemişlerdi. Öte yandan müdürün 7 milyon TL’yi öğle saatlerinde bankadan teslim aldığı, ancak KKTC’ye gidiş saatinin akşam olduğu ortaya çıkmıştı. Müdürün Küba’da tanıdıkları olduğu ve parayı alarak bu ülkeye kaçmış olabileceği de öne sürülmüştü. 

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi