Esra Aygın

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulmak için yürütülen müzakereler çerçevesinde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis ile üçlü bir zirve gerçekleştirmek amacıyla New York’a gitti.

Güvenlik ve garantiler öncelikli

New York temaslarında, müzakerelerin bundan sonra nasıl şekilleneceğinin planlanması, ve Güvenlik ve Garantiler başlığının ele alınacağı çoklu konferans için zemin hazırlanması bekleniyor.

İlerleme sağlandı

Cumhurbaşkanı Akıncı ve Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis, 23 Ağustos – 14 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdikleri ikinci tur yoğunlaştırılmış görüşmelerde, Yönetim ve Güç Paylaşımı, Mülkiyet, Avrupa Birliği ve Ekonomi başlıklarında önemli ilerlemeler elde etmiş, Toprak ve Güvenlik ve Garantiler başlıklarında ise fikir alışverişinde bulunmuşlardı.

Kritik tarih 25 Eylül

İki lider, 25 Eylül’de yapılması beklenen üçlü zirvede, 2016 yılı içerisinde bir çözüme varma hedefleri doğrultusunda BM Genel Sekreterinden Kıbrıs müzakerelerine daha fazla dahil olmasını talep edecekler.

Diplomatik kaynaklar, Genel Sekreter’in Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Lider Anastasiadis’i Greentree tarzı bir süreç için yurtdışına davet edebileceğini belirtiyorlar. New York’taki görüşmede bu seçeneğin detaylı şekilde ele alınmasını bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı New York’ta üçlü zirvenin yanı sıra, BM Genel Sekreteri ile ayrı bir görüşme gerçekleştirecek ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry gibi isimlerle de bir araya gelecek. Akıncı’nın TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelerek bir koordinasyon toplantısı yapması planlanıyor.

BM Genel Kurulu nedeniyle Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’den üst düzey yetkililerin yanı sıra tüm önemli uluslararası aktörler bu hafta New York’ta olacak. Bu nedenle, resmi, planlanmış görüşmelerin yanı sıra gayrı-resmi görüşmelerin de son derece önemli olacağı New York ziyaretinde, özellikle Güvenlik ve Garantiler konusunda yoğun bir perde gerisi diplomasisi yaşanması bekleniyor.