Suna Erden

Sağlık Bakanlığı ve Sağlık eski Bakanı Gülle’yi, Anayasa Mahkemesinin ‘kamu hekimlerinin ikinci iş yapmasına yasak’ getiren kararını uygulamadığı gerekçesi ile dava eden Serbest Çalışan Hekimler Birliği, hukuk mücadelesine devam edeceğini açıkladı.

Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Anayasa Mahkemesi’nin 2011 yılında aldığı ‘kamuda çalışan hekimlerin ikinci iş yapma yasağı’ kararına uymadığı, bu kararı uygulamadığı gerekçesi ile Sağlık Bakanlığı ve bir önceki Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’yi dava etmişti. Açılan davanın duruşmaları 25 Ekim 2015 tarihine ertelendi ancak duruşmalar başlamadan Ahmet Gülle bakanlık koltuğundan ayrıldı, yerine yeni bir isim atandı. Serbest Çalışan Hekimler Birliği Genel Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, davayı hem bakanlığa hem de bakana açtıklarını, bu nedenle Gülle’nin makamdan ayrılmasının davada etkili olmayacağını söyledi. 

Star Kıbrıs’a konuşan Gardiyanoğlu, yeni bakanı ziyaret edip anayasa mahkemesinin verdiği kararı uygulamasını talep edeceklerini ifade ederek, “Hiçbir makamın kamu hekimlerinin ikinci iş yapmasına göz yummasına asla izin vermeyeceğiz” dedi. Gardiyanoğlu ayrıca sağlık alanında 30 yıl önce yaşanan sorunların günümüze kadar taşındığını belirterek, “Neden 30 yıl önce yaşanan sorunların günümüze kadar taşındığını, neden çözülemediğini bilemiyorum fakat yeni hükümetten ve yeni bakandan ciddi adımlar atmasını bekliyorum ”ifadelerini kullandı. 

"ESKİ BAKAN GİTTİ, TALEP YENİ BAKANA İLETİLECEK"

Gülle’nin sağlık bakanı olduğu dönemde Anayasa Mahkemesi’nin 2011 yılında aldığı ‘kamuda çalışan hekimlerin ikinci iş yapma yasağı’ kararını uygulamamakta ısrar ettiğini kaydeden Gardiyanoğlu, bu nedenle hukuk mücadelesi başlattıklarını, Gülle’nin bakanlıktan ayrılmasının bir şeyi değiştirmeyeceğini, sonuna kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. 

Gardiyanoğlu, “Davanın duruşması adli tatilden dolayı 25 Ekim tarihine ertelendi. Taraflara görüşüp anlaşmaları çağrısında da bulunuldu. Bu nedenle yeni bakanı ziyaret edip, bu konudaki sıkıntılarımızı anlatacağız ”şeklinde konuştu. Bir ülkenin kendi anayasa mahkemesinin kurallarına uymamasının düşündürücü olduğunu ifade eden Gardiyanoğlu, yeni bakanın anayasa mahkemesinin verdiği kararı uygulamasını talep edeceklerini söyledi. 

"PROJELER NE OLACAK"

Gülle’nin bakan olduğu dönemde davayı geri çekmelerini istediğini ifade eden Gardiyanoğlu, “Genel Sağlık Sigortası’nı (GSS) 2016 yılında hayata geçirmeyi hedefleyen eski bakan Gülle, GSS’nin uygulamaya konulması ile kamu hekimlerinin ikinci iş yapmasının önüne geçileceğini, bu nedenle davayı geri çekmemizi istemişti. Şimdi GSS hayata geçmeden bakanlık koltuğundan ayrıldı ve yeni bir isim atandı. Yeni bakan yarım kalan projeleri tamamlayacak mı yoksa yeni adımlar mı atacak bilmiyoruz ancak biz kamu hekimlerinin ikinci iş yapmasına makamların göz yummasında asla izin vermeyeceğiz ”dedi. 

"YILLAR GEÇİYOR SORUNLAR DEĞİŞMİYOR"

Serbest Çalışan Hekimler Birliği olarak yeni hükümet ve yeni sağlık bakanından talepleri olduğunu kaydeden Gardiyanoğlu, halkın yararı ve halkın sağlığa ulaşmasını kolaylaştırmak için reformlar yapılmasını beklediklerini, bu konuda adım atılması halinde sonuna kadar destek olacaklarını vurguladı. Sağlığın önünde birçok sorun bulunduğunu,30 yıl önce yaşanan sorunların yıllar geçmesine rağmen devam ettiğini kaydeden Gardiyanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Yıllardır insanlar sabahın 06.00’da hastanede kuyruğa giriyor ve saat 11.00’da muayene olabiliyor. Yine yıllardır onkoloji gibi önemli branjlarda çalışan doktor sayısı yeterli olmazken, kamu hastanelerinde para ile ölçülemeyecek bir emekle çalışan doktorlar ezilmeye devam ediyor. Tüm sağlık örgütleri sorunları biliyor ancak yıllar geçmesine rağmen hiçbir şey değişmiyor. Neden 30 yıl önce yaşanan sorunların günümüze kadar taşındığını, neden çözülemediğini bilemiyorum fakat yeni hükümetten ciddi adımlar atmasını bekliyorum.”