Suna Erden

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Gardiyanoğlu, istifa eden doktorların ikinci iş yaptığını ancak sağlıktaki sistemsizliğin nedeninin ikinci iş yapan doktorlar olduğunu söyledi 

Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Anayasa Mahkemesi’nin 2011 yılında aldığı ‘kamuda çalışan hekimlerin ikinci iş yapma yasağı’ kararına uymadığı, bu kararı uygulamadığı gerekçesi ile Sağlık Bakanlığı ve bir önceki Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’yi dava etmişti. 

Yüksek İdare Mahkemesi’nde görüşülen davanın duruşmasına bugün de devam edilecek. Dava sürecinin sona doğru yaklaştığını ifade eden Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, son iki ayda kamu hastanelerinde yaşanan hekim istifalarının ardından davada sona gelinmesi ve ikinci iş olayının bitmesi olduğunu savundu. 

Bazı istifaların gerçek bazılarının ise Sağlık Bakanlığı’nın köşeye sıkıştırmak için bir silah olarak kullanıldığını savunan Gardiyanoğlu, sağlıkta sistemsizlikten şikâyet edip istifa eden doktorların özel klinikleri olduğunu ve sistemsizliğin kaynağının yine ikinci iş yapan doktorlar olduğunu ifade etti. 

Gardiyanoğlu, “İkinci iş yapan doktorlar halka hizmet etmeleri gereken saatlerde özel kliniklerinde para ile hasta bakıyorlar. Üstüne, ‘Biz istifa edersek sistem çöker, hastalar mağdur olur’ diyorlar. Zaten hastaları mağdur eden kendileridir” dedi. 

"YILLANMIŞ SORUN ŞİMDİ Mİ GÜNDEM OLDU"

Remzi Gardiyanoğlu, önce Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, ardından Girne Akçiçek Devlet Hastanesi’nde son iki ayda ardı ardına yaşanan istifaların bazılarının gerçek bazılarının ise silah olarak kullanıldığını söyledi. 

Gardiyanoğlu, Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin, Sağlık Bakanlığı’nın Anayasa Mahkemesi’nin 2011 yılında aldığı ‘kamuda çalışan hekimlerin ikinci iş yapma yasağı’ kararına uymadığı gerekçesi ile açtığı davada sona gelindiğini, bu nedenle istifaların çoğaldığını ifade etti. 

Gardiyanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Son zamanlarda kamu hekimleri arasında istifalar yaşandı. Bazıları gerçek ancak bazıları Sağlık Bakanlığı’nı köşeye sıkıştırmak için atılan adımlardır. Bu kişiler istifaları silah gibi kullanmaktadır. 

Öte yandan istifaların nedeninin sağlıkta sistemsizlik olduğu öne sürülüyor. Ancak bu ülkede 35 yıldır sağlıkta sistemsizlik mevcuttur ve bu zamana kadar kamudan istifa olmamıştır. İkinci iş ile ilgili açtığımız davada sona geliniyor olması, Sağlık Bakanlığı’nın ikinci iş yapan bir doktorun ceza alması için Kamu Hizmetleri Komisyonu’na yazı göndermesi gibi nedenlerden dolayı istifalar yaşanmaktadır.” Bir de sadece kamuoyunu yanlış yönlendirmek ve sağlık bakanlığını köşeye sıkıştırmak için silah olarak kullanılıyor. Kamu hekimlerinin ikinci iş yapma olayı bitti. 

"YAMAN BİR ÇELİŞKİ"

Sağlıkta sistemsizlikten şikâyet edip istifa eden doktorların özel klinikleri olduğunu ve sistemsizliğin kaynağının yine ikinci iş yapan doktorlar olduğunu ifade eden Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu şunları söyledi: 

“ Sağlıktaki sistemsizliğin tek sebebi var. Kamu hekimlerinin ikinci iş yapmasıdır. 35 yıldır halk hastane kuyruklarında eziliyor. Kimsenin bu zaman kadar sesi çıkmadı. Sistemsizlikten şikâyet edenler eğer ikinci bir iş yapmayıp sabah 08.00’dan 15.30’a kadar çalışsaydı ne halk kuyruklarda ezilirdi ne de kamu hastanelerinde bu kadar rezalet yaşanırdı. İkinci iş yapan doktorlar halka hizmet etmeleri gereken saatlerde özel kliniklerinde para ile hasta bakıyorlar. Üstüne, ‘Biz istifa edersek sistem çöker, hastalar mağdur olur’ diyorlar. Zaten hastaları mağdur eden kendileridir.” 

"SAĞLIKTA EN KÖTÜ DÖNEM YAŞANIYOR" 

Gardiyanoğlu, Genel Sağlık Sigortası’na tam destek verdiklerini, sağlıkta biran önce sistemin oturtulması gerektiğini belirterek, “Sağlık en kötü dönemini yaşıyor. Daha kötü bir halde olamazdı. GSS hayata geçsin ve sistem oluşturulsun. Kamudan istifa etmek isteyenler de etsin. Bundan böyle kamu hekimleri ikinci iş yapamayacak. Halka daha iyi hizmet vermek için çalışılacak. Kamuda olan hekimler ya kliniklerini kapatacak ya da istifa edecek. Artık bundan böyle bozuk sağlık sisteminden dolayı ezilen halk hak ettiği hizmeti alacak” şeklinde konuştu.