İsmail Bey Gaspıralı Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödülleri Tokyo'da sahiplerini bulacak.

Türk halklarını birlik ve dayanışmaya çağıran yayınlarıyla tanınan İsmail Bey Gaspıralı anısına Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği'nce organize edilen İsmail Bey Gaspıralı Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödülleri 13 Kasım 2015 tarihinde Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenecek törenle verilecek. İnsan hakları ödülleri Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti'ne Jüri, İnsan Haklar Büyük Ödülü kategorisinde ise Türkiye ve Avrasya coğrafyasında Doğu Türkistan davası ve özellikle insan hakları ihlallerine ilişkin yaptıklarını çalışmalardan dolayı Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti'ni uygun gördü. Bu kapsamda insan hakları ödülü de verdiği bağımsızlık mücadelesinden dolayı Çin'de 12 yıl hapis yatan Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmet İgemberdi'ye verilecek.

Başarı ödülüne değer görülen isimler ise şöyle: "Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Parlamento Başkanı Prof. Dr. Sultan Mahmut Kaşgarlı, Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Başbakanı İsmail Cengiz, Doğu Türkistanlı şair Ahmetjan Osman, Nur Mukaddes ve Dr. Zaynabidin Abdirashidov.

Japon Gazeteci Goto'ya gazetecilik ödülü Türk Dünyası'na yönelik en prestijli ödüller arasında yer alan İsmail Bey Gaspıralı Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödülleri, derneğin ödül jürisi tarafından bu yıl yapılan değerlendirmede gazetecilik kategorisinde Suriye'de yaşamını yitiren Japon Gazeteci Kenji Goto anısına ailesi ödüle layık görüldü. Japon gazeteci adına ödülü, Goto'nun ailesine takdim edilecek. Ayrıca Tokyo Camii-Türk Kültür Merkezi'de Japonya'da Türk ve İslam medeniyetinin tanıtılması ve yaşatılması yönündeki başarılı çalışmalarından dolayı Gaspıralı özel ödülü verilmesi kararı alındı.