Dayanışma, adadaki sermaye gruplarına karşı hukuku, eşitliği ve adaleti savunması gereken siyasi iradenin ortadan kalktığını, emek sömürüsünün boyutlarının telafi edilemez boyutlara ulaştığını ve bunun başında üniversitelerin geldiğini kaydetti.

Dayanışma’dan yapılan açıklamada, birçok üniversite çalışanlarının içler acısı bir halde çalıştığı, bu durumun en bariz örneklerinden bir tanesinin Girne Amerikan Üniversitesi’nde (GAÜ) yaşandığı savunuldu.

GAÜ’nün uzun bir süredir çalışanlarının maaşlarını doğru düzgün ödemediği, sosyal sigorta yatırımlarını yapmadığı ifade edilen açıklamada, çalışanların iki veya üç ay boyunca hiç maaş alamadıkları, eksik ve yatırımsız ödemeler yapıldığı, özel bir banka ile yapılan işbirliği ile borçlanarak maaş ödediği iddia edildi.

Asgari ücretin sermayeden yana asgari yaşam koşullarını dahi sağlayamayacak rakamlarda belirlendiği, artan pahalılaşma sayesinde emekçinin alım gücünün gün geçtikçe düştüğü, hatta sürdürülebilir yaşam koşullarını sağlanmasının mümkün olmadığı kaydedilen açıklamada, ücretli çalışanların sadece günü geçirmeye çalıştıkları ifade edildi.

Hükümetler, siyasi partiler, medya ve sendikaların bu konuda sessiz kaldığı kaydedilen açıklamada, “Modern köleliğe sessiz kalmayacağız” ifadelerine yer verildi.