İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği'ne verdiği ifade sonrasında adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılan gazeteci-yazar Ahmet Altan hakkında, savcılığın talebi üzerine yakalama kararı çıkarılmıştı. 

Dün (Perşembe) akşam gözaltına alınan Ahmet Altan, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. 

Altan hakkındaki suçlama, "Darbeye teşebbüs" ve "Fethullahçı Terör Örgütü'ne üye olmak." 

2. kez gözaltına alınmıştı

İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği'nin verdiği yakalama kararında, Altan'ın Taraf gazetesi genel yayın yönetmeni olduğu dönemde, kamuoyunda "Balyoz Darbe Planı" olarak bilinen davayla ilgili belgelerin gazetede yayımlaması nedeniyle hakkında kamu davasının olduğuna dikkat çekilmişti.

Altan'ın yargılanmasının devam ettiği belirtilen kararda, "Soruşturma dosyası ve ekleri incelendiğinde şüpheli hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan açılan bir kamu davasının bulunmadığı, bu sebeple  İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği'nin 2016/419 sayılı dosyasında serbest bırakma gerekçesinin hukuka uyarlı olmadığı kanaatine varılmıştır" denildi.

Taraf gazetesinin Gülen örgütünün amaçları doğrultusunda kamuoyu oluşturduğu iddia edilen kararda, Ahmet Altan hakkında adli kontrol altına alma kararının kaldırılmasına ve yakalama emri çıkarılmasına hükmedildi.

Hakkında yakalama kararı çıkarılan Altan, akşam saatlerinde tekrar gözaltına alındı.

Adli kontrolle serbest bırakılmıştı

Gülen örgütünün medya oluşumuyla ilgili soruşturma kapsamında savcılık tarafından ifadesinin alınmasının ardından tutuklama istemiyle nöbetçi İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği'ne sevk edilen Ahmet Altan'ın, "haftada bir gün evine en yakın güvenlik birimine imza verme" ve "yurt dışına çıkış yasağı" şartıyla adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmasına hükmedilmişti.

Darbe girişiminden bir gün önce katıldığı televizyon programında "darbe çağrışımıyla subliminal mesaj içeren söylemlerde bulunduğu" gerekçesiyle mahkemeye sevk edilen Prof. Dr. Mehmet Altan ise tutuklanmıştı.

Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Can Tuncay, Ahmet Altan'ın serbest bırakılmasına itiraz etmişti. İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği de savcılığın talebini kabul etmişti.

Kaynak: DHA, AA