Lefkoşa Kabristanlığı’nda saat 10.30’da yapılan Hatay’ı anma törenine KT Gazeteciler Birliği Başkanı İzzet Volkan, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akay Cemal, Dış Basın Birliği Başkanı Aslan Mengüç, muharip dernek temsilcileri, meslektaşları, Hatay’ın ailesi ve sevenleri katıldı.

Tören Hatay’ın kabrine çelenklerin konmasıyla başladı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından yapılan konuşmalar ve dua okunmasıyla tören sona erdi.

VOLKAN

Gazeteciler Birliği Başkanı İzzet Volkan, Özer Hatay’ın Kıbrıs Türk basın tarihinin en önemli değerlerinden biri olduğunu söyleyerek, Halkın Sesi gazetesinde uzun yıllar objektif ve tarafsız olarak başarıyla çalıştığını belirtti.

Türkiye’deki Hürriyet gazetesinin yıllarca başarıyla temsilciliğini yapan Hatay’ın Kıbrıs Türk basın tarihine adını altın harflerle yazdırmış birisi olduğunu kaydeden Volkan, objektifliği ve tarafsızlığıyla Hatay’ın bugün için bir örnek olduğunu da söyledi.

CEMAL

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akay Cemal da Hatay’la 40 yıl omuz omuza mücadele verdiklerini, Hatay’ın halkın anlayacağı şekilde ilginç esprileriyle, taklit yeteneğiyle, inandığı görüşlerini açık ve kestirmeden sözünü sakınmadan söylemesiyle tanındığını belirtti.

Cemal, Hatay’ın bir yaşama spor, yazın hayatı, mücahit komutanlığı ve nice alanlarda başarılarılar sığdırdığını da kaydederek, ayrıca varoluş mücadelesinde çok çetin geçen yıllarda Kıbrıs Türkünün sesinin dünyaya duyurulmasında önemli görevler üstlendiğini altını çizdi.

HATAY

Özer Hatay’ın oğlu Mehmet Hatay da, Özer Hatay’ın babalığı yanında çok iyi bir arkadaş olduğunu, evlatlarına iyi öğütleri ve eleştirileri olduğunu ve yaşamı boyunca ondan çok ders aldıklarını söyledi.

Mehmet  Hatay, babasının en büyük özelliğinin dürüstlüğü olduğunu ve bunu evlatlarına da aşıladığını söyleyerek, bu anlamda onun izinden yürümeye devam edeceklerini kaydetti.

MENGÜÇ

Dış Basın Birliği Başkanı Aslan Mengüç Özer Hatay’ı “ustamdı” diye niteleyerek Kıbrıs’a ilk geldiği yıllarda Hatay’ın kendisine yol gösterdiğini, Kanal T’de birlikte çalıştıkları yıllarda kendisine çok yardımcı olduğunu söyledi.

Mengüç, Türkiye ve Kıbrıs arasında bir köprü olan Hatay’ın, 1963 sonrası dönemde Kıbrıs’ta neler olup bittiğini Türkiye’ye aktardığını ve Hatay’ın emeklerinin ödenemeyeceğini ifade etti.

Mengüç ayrıca Hatay’ın Dış Basın Birliği’nin ilk Kurucu Başkanı olduğunu da sözlerine ekledi.