Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği  (KTGB), basın özgürlüğünün hayatın özgürlüğü olduğunu vurgulayarak,  KTGB’nin sağlıklı ve katılımcı bir demokrasi için, basın özgürlüğüne ve hayatın özgürlüğüne kaliteli gazetecilikle sahip çıkmayı  tarihsel bir görev olarak gördüğünü bildirdi.

KTGB Başkan Vekili Mustafa Kortun, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle mesaj yayımlayarak basın camiasının gününü kutladı.

Kortun, temel insan haklarından olan düşünce ve ifade özgürlüğünün toplumsal yaşamda en dinamik biçimde hayat bulmasının basın özgürlüğü ile olası olduğunu kaydederek, “Bu nedenle, ifade özgürlüğü ve bu özgürlüğün en etkili ve çağdaş yöntemlerle kullanılmasını içeren basın özgürlüğü, günümüz ileri demokrasilerinin köşe taşlarındandır” ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un 2015 yılı  Dünya Basın  Özgürlüğü mesajında  kaliteli gazetecilik vurgusu yaptığını kaydeden Kortun, farklı yaş gruplarındaki yurttaşların çağdaş medya organları ve iletişim araçlarından yararlanmalarının  ülkede son 3 yılda çoğulcu ve katılımcı demokrasinin gelişmesine büyük ivme kazandırdığını belirtti.

Kortun, “Bu gelişmeler doğrultusunda,Kuzey Kıbrıs’taki tüm siyasal kurumlar ve sivil toplum kuruluşları, bundan sonraki çalışmalarında, kamuoyuna karşı çok daha şeffaf, inanılır, güvenilir ve hesap verebilir olma yolunda, köklü yeniden yapılanmalara gitmek durumundadırlar” dedi.

Kortun,  KTGB’nin kaliteli gazetecilikle, basın özgürlüğünün ülkede daha ileri noktalara taşınmasında gerekli olan çağdaş yasal düzenlemelerin yapılması, yapısal ve etik sorunların çözülmesi için aktif olarak görev aldığını ifade etti.

Çağdaş özgür düşünce ve demokratik değerlerin, hukukun ve insan haklarının her zaman en üst düzeyde tutulması ve korunması yolunda emek vermiş, kan vermiş, can vermiş tüm meslektaşlarını saygıyla andıklarını kaydeden Kortun, “Onların sayesindedir ki siyasal farklılıklarımızı demokratik bir zenginlik sayarak, birbirimizi ötekileştirmeden, demokratik uzlaşı kültürü içerisinde yaşamakta olduğumuz toplumsal sorunlara çözüm yolları arıyoruz” dedi.