Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, hükümeti, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda (BRTK) yaşanan sıkıntılara el atmaya çağırdı.

Gazeteciler Birliği, “hükümeti uyarıyoruz; BRTK Kurumu, BRTK Yönetim Kurulu ve ona bağlı idari yapı ile yürütülür, BRTK Müdürü’nün, Yönetim Kurulu’nun aldığı kararlara uymama ya da alınan kararları sonradan değiştirme yetkisi yoktur” dedi.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı İzzet Volkan yazılı açıklamasında, BRT’de “idari keyfilik, yasa dışılık ve ‘ ben bilirim ben yaparım’ anlayışının idari bir model” halini aldığını savundu.

Volkan, Gazeteciler Birliği’nin, bir süre önce birliğin BRT Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda BRTK Yönetim Kurulu Başkanvekili olan temsilcisine karşı “BRT Müdürü’nün takındığı tavır ve tahammülsüzlüğünün” kamuoyu ile paylaşıldığını, ancak kurum müdürü  Mete Tümerkan’ın Gazeteciler Birliği’nin söz konusu açıklamasını sansürlediğini iddia etti.

Tümerkan’ın seçim yasaklarına bir gün kala bir yönetim kurulu üyesine, başka sorumluluğu bulunmasına rağmen “keyfi” olarak Personel ve İdari İşler Amirliği görevi verdiğini bir genelge ile duyurduğunu ancak  BRTK Yasası’nın bu tür görevlendirmelerin Yönetim Kurulu’nun yetkisinde  olduğunu öngördüğünü savunan Volkan, “BRTK Müdürü’nün bu keyfi ve yasa tanımaz yaklaşımını kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

Volkan, Gazeteciler Birliği’nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hem BRTK’da hem diğer basın-yayın kuruluşlarında hem de ülkede demokrasi, hukukun üstünlüğü,  ifade özgürlüğü  ve barıştan yana tutum almayı sürdüreceğini belirterek, şunları kaydetti:

“Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz; BRTK Kurumu, Yönetim Kurulu ve ona bağlı idari yapı eli ile yürütülür, BRTK Müdürü’nün Yönetim Kurulunun aldığı kararlara uymama  ya da alınan kararları sonradan değiştirme yetkisi de yoktur.

Geldiği günden bu yana farklı hiyerarşik uygulamalara yönelerek, kendine bağlı paralel  bir yapı oluşturma çabası içine giren Tümerkan, son olarak da bazı amirler  ve sorumlulardan, bir üst amirlerini atlayıp,  kendisi  ile doğrudan çalışmalarını isteyebilmiştir.

Gazeteciler Birliği, asıl sorumluluk sahibi Başbakanlığı ve CTP- DP Koalisyon Hükümetini bir kez daha kangren olma yoluna giren ve müdür eliyle idari olarak bir çıkmaza sürüklenmekte olan BRTK’daki sorunlara el atmaya çağırır.”