“Medyadaki sorunlar ile çözüm önerilerini” görüşen Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği ile Basın- Sen, hükümet ve Çalışma Bakanlığına, Basın-İş Yasası’nın uygulanması ve gerekli denetimlerin yapılması çağrısında bulundu.

Örgütler, medya çalışanlarının sosyal hak ve menfaatlerinin iyileştirilmesi ile Basın- İş Yasası’nın tam olarak uygulanması yönünde ortak mücadele yapılmasını da kararlaştırdı. 

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu imzasıyla yayınlanan açıklamada, birlik ile sendika yetkililerinin dün gerçekleştirdiği toplantıda, “Medyadaki sorunları ve çözüm önerilerini” görüştüğü belirtildi.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Lokali’nde yer alan toplantı sonrası yapılan açıklamada, Kıbrıs Türk Medyası ile Basın emekçilerinin gelecek güvencesini tehdit eden haksız rekabet koşulları ve ağır vergi yükünün ortadan kaldırılması için Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin hükümet yetkililerine sunduğu çözüm önerilerinin de bütünlüklü olarak ele alınması ve bir an önce uygulamaya konulmasının beklendiği vurgulandı.

Önerilerin kısmi de olsa yeni hükümet programında yer almasının memnuniyet verici olduğu dile getirilen açıklamada, gazetecilere iş güvencesi, mesleki haklar ve editoryal bağımsızlık sağlayan Basın- İş Yasası’nın da uygulanması ve Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin bunun için gerekli denetimleri yapması çağrısında bulunuldu.

Toplantıda, özel sektörde iş akdi imzalanması konusunda yaşanan sıkıntıların da ele alındığı ve birçok kurumda halen iş akdi imzalanmadığı savunulan açıklamada, Basın İş Yasası’nda da öngörüldüğü gibi akit imzalanmasının yasal bir zorunluluk olduğuna dikkat çekildi.

İş akdi imzalanmasının hem basın emekçisine hem de işverene güvence sağlayacağı vurgulanan açıklamada, ileriki dönemde işyerlerinde akit imzalanması için çalışma başlatılacağı dile getirildi.

Toplantıda, medya çalışanlarının sosyal hak ve menfaatlerinin iyileştirilmesi, Basın- İş Yasası’nın tam olarak uygulanması yönünde ortak mücadele yapılması da kararlaştırıldı. 

Toplantıda, ayrıca TAK ve BRT kurumlarının durumu konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.