Gündem Kıbrıs Özel - Mehmet Aktunalar

Asrın Projesi olarak adlandırılan ve Türkiye'nin KKTC'nin tahmini 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacağı KKTC Su Temini Projesi'nin geçici protokolü Gazimağusa Belediyesi tarafından kabul edildi ve protokole bugün imza konuldu.

Türkiye'den KKTC'ye gelen ve Geçitköy Barajı'nda biriktirilen asrın suyu ilk olarak Gazimağusa'ya akacak. Gazimağusa Belediyesi As Başkanı Cem Dana Gündem Kıbrıs'a yaptığı açıklamada, Gazimağusa Belediyesi'nin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından suyun geçici olarak dağıtılması için hazırlanan protokole bugün imzaladığını ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na gönderdiğini söyledi.

Dana, bugünden itibaren Güzelyurt'tan suyun verilmeye başlandığını ve yarın 18:00'den itibaren Gazimağusa'ya ulaşmış olacağını vurguladı. İlk olarak suyun eski hat üzerinden verileceğini ve bu sürenin geçici olacağını aktaran Cem Dana yeni ishale hattının 7 km gibi kısa bir mesafesinin kaldığını ve kısa bir süre içerisinde yeni hattın tamamlanmasıyla Gazimağusa'ya yeni ishale hattı üzerinden su verilmeye devam edileceğine dikkat çekti. Yeni hatla birlikte Gazimağusa'nın tamamen kesintisiz ve kaliteli suyla bulaşacağının müjdesini verdi.

* * *

ÇAVUŞOĞLU: "GAZİMAĞUSA BELEDİYESİ ABONELİK SÖZLEŞMESİNİ İMZALADI"

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KKTC Su Temin Projesi kapsamında adaya ulaşan suyun, deneme amacıyla yarından itibaren üç gün boyunca Lefkoşa, Gazimağusa, Hamitköy ve Tepebaşı’na verileceğini açıkladı. 

Çavuşoğlu, “Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun bu kaygıların giderilmesi amacıyla gösterdiği büyük nezaketle, suyun deneme amaçlı üç gün süreyle bazı bölgelere iletilmesi yönünde görüş birliğine varıldığını” bildirdi. 

Çavuşoğlu, Lefkoşa Belediyesi ile yapılan temaslarda bu girişimin olumlu karşılandığını ve suyu almaya hazır olduklarını ifade eden Çavuşoğlu, Gazimağusa Belediyesi’nin de Abonelik Sözleşmesi’ni bugün Bakanlığa ulaştırdığını ve suyun eski hat üzerinden bölgeye verilmesi önerisini kabul ettiğini açıkladı.