Nadire BAHADİ

Gazimağusa Limanı, yetkililerden ilgi bekliyor. Ülke ithalat ve ihracatının büyük bölümüne ev sahipliği yapan yolcu gemilerine de hizmet veriyor. Gazimağusa Limanı’nın altyapı bozukluğu ve düzensiz işleyişi limanda her geçen gün sorunların artmasına neden oluyor. Gümrük Çalışanları Sendikası Başkanı Erol Emin, limanın, yolundan başlayarak ambarına, liman içindeki işleyişe kadar birçok sorunla boğuştuğunu savunarak hükümeti göreve çağırdı.

Ambar akıtıyor, tüccar mağdur oluyor

Gazimağusa Limanı’nda bulunan Ambar 9, 1974 öncesi yani Rum zamanından kalma. Direk üzerine çinko ile tavanı kapatılan ambara ithal edilen çok sayıda mal barındırılıyor. Eskiyen çinkoların delinmesi nedeni ile de dışarıda duran yağmur içeride durmuyor. Tüccarın sürekli şikayet ettiğini dile getiren çalışanlar, sorunun geçmiş dönemlerde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bildirildiğini dönemin bakanının yerinde görüp incelediğine ancak bugüne kadar hiçbir çözüm üretilmediğini ifade etti.

Aynı bölgede hem yük iniyor hem yolcu

Gazimağusa Limanı ülkenin en çok ithalat ve ihracat yapılan limanı olmasına rağmen limandaki altyapı eksiklikleri de sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Dev iş makinelerinin her gün sabahtan akşama kadar çalıştığı limanda asfalt yollar harap olmuş durumda. Limanda bir yandan gemiden yük boşaltılırken, diğer yanda haftanın 3 günü gelen feribottan yolcular inerek ülkeye giriş yapmaya çalışıyor. Ülkeye gelen dökme yükler nedeni ile çevre faciası yaşanıyor, şehrin içine sıkışmış liman nedeni ile dökme yüklerin yol açtığı çevre kirliliğinden yerleşim yerleri de nasibini alıyor.

Can güvenliği yok

Limanda bir yandan tonlarca ağırlıktaki konteynerler iş makineleri yardımı ile tırlara yüklenirken, aynı alanda bulunan trafik akışı da can güvenliği hiçe sayılarak devam ediyor. Ekmek parası için canlarını dişine takıp çalışan liman işçileri ise dev iş makinelerinin altında, gemilerin içerisinde güvenlik önlemi olmadan mesai yapıyor.

“Limanda otorite çok, ilgilenen yok”

Bunun yanında, iş çokluğu nedeni ile işler yavaş ilerlerken, yoğunluğa yetersiz kalan gümrük çalışanları sık sık grevler yapıyor. Gazimağusa Limanı’nın neredeyse her biriminin bir otoriteye bağlı olduğunu belirten Gümrük Çalışanları Sendikası Başkanı Erol Emin, limandaki çok otoritenin karmaşaya yol açtığını dile getirdi. Ambarların, Limanlar Dairesi’ne ve dolayısı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na, Gümrük Dairesi’nin Maliye Bakanlığı’na, Serbest Liman Bölgesi’nin Ekonomi Bakanlığı’na bağlı olduğunu belirten Emin, ayrıca limanda Liman İşçileri Sendikası ve polisin de bulunduğunu söyleyerek, “Limanda otorite çok, ilgilenen yok” diyerek tepkisini dile getirdi.


“Düzensizlik düzen oldu”

Emin, şehrin içinde sıkışan limanda, dökme yükler nedeni ile yaşanan çevre sorunlarından liman çalışanlarının yanı sıra limana yakın yerleşim yerlerinin de olumsuz etkilendiğini ifade etti. Limanda Rum zamanından kalma bir altyapı olduğunu ifade eden Emin, günümüzde artan ithalat ve ihracata yetersiz kaldığını kaydetti. “Limanda düzensiz bir düzen var” diyen Emin, hükümetin limanda otorite sağlayamadığını ifade etti. Geçmiş dönemlerde limanda plastik hurdanın yasaklandığını ancak yasağa uyulmadığını belirtti. Emin, “Gazimağusa Limanı ile ne yapılmak istendiği bilinmiyor, bu liman endüstri limanı ise şehir içinden taşınmalı” şeklinde konuştu.