Hüseyin Çiçek

Gazimağusa’da, Çanakkale Mahallesinde, vidanjörlerin atıklarını boşalttığı gölet, tepkilere neden oluyor.

Göle atık dökülmesinin önüne geçmediği iddia edilen Gazimağusa Belediyesi ve Çevre Dairesi yetkililerine ise bölge halkı ateş püskürüyor.

Diyalog’a konuşan Çanakkale Mahallesi Muhtarı Abbas Mendeli ile mahalle sakinleri Gazimağusa’daki sivrisineklerin ana kaynağının, çirkefe dönen bu gölet olduğunu söyledi. Gölet yakınlarında mandıraları bulunan vatandaşlar da özellikle akşam saatlerinde bölgede koku ve sineklerden durulmadığını belirterek, gölete vidanjör atığı dökülmesini engellemeyen belediyeye ateş püskürdü.

Mendeli: Belediye önlem almazsa biz yıkacağız

Diyalog muhabirine konu ile ilgili görüşlerini aktaran Çanakkale Mahallesi Muhtarı Abbas Mendeli, vidanjörlerin atıklarını gölete doğru boşalttığını ve bunun da kötü kokularla beraber Gazimağusa’nın büyük sorunu olan sivrisineklerin çoğalmasına neden olduğunu söyledi. Gazimağusa Belediyesine durumu her aktardığında izni kendilerinin vermediği cevabını aldığını söyleyen Mendeli,  vidanjör boşaltım yerindeki betonları belediyenin döktüğünü belirterek, “O zaman nasıl izni onlar vermedi” sorusunu sordu. Bunun kelimenin tam anlamı ile çevre felaketi olduğunu belirten Mendeli, Gazimağusa Belediyesi veya Çevre Dairesi en kısa zamanda bir önlem almaması durumunda vidanjör havuzunu dozerler ile kendilerinin yıkacağını söyledi. Mendeli ayrıca gölet yakınlarında bulunan mandıra sahiplerinin kokudan bölgede duramadığını sözlerine ekledi.

Bölge sakinleri ne dedi?

Hayrettin Alçıner: 8 yıldır vidanjörler ağıl bölgesinin ortasına atıklarını döküyorlar, boşalttıkları pislikler adeta çirkef gölü oldu. Bölgede hayvanlar ölmeye başladı. Gazimağusa’nın sivri sinek kaynağı çirkef gölüne dönüşmüş olan bu gölettir. Ayrıca Gazimağusa Belediyesi bölgede bir köpek barınağı inşası başlattı ancak bugüne gelindi halen daha barınak bitmedi ve başı boş köpekler mandıralara saldırmaya başladı. Şunu da burada belirteyim ki 8 yıl önce şehircilik ve planlama dairesi burayı bize ağıl bölgesi olarak tahsis etti ancak halen daha alt yapı çalışması adına tek bir çivi bile çakılmadı. 

Ali Beyikerler: Akşam olduğunda kokudan bu bölgede duramıyoruz. Sadece koku değil sivrisineklerde büyük problem. Vidanjörler atıklarını gölete boşaltıyor. Dolayısı ile Gazimağusa’daki sivrisineklerin kaynağı burasıdır.  Sözde atıklar arıtma tesisine dökülecekti ancak halen daha atıklar buraya boşaltılmaya devam ediyor. Otlanmaya giden hayvanlarımız da o sudan içmek zorunda kalıyor.

Ali Onbaşı: Pislikten dolayı ortalık fare ve sivrisinekler ile doldu. Akşam saatleri geldi mi kokudan bölgede duramıyoruz. Gazimağusa’nın belası durumunda olan sivrisineklerin kaynağı burasıdır, fareler içinde bir önlem alınmasını istiyorum. Ben kendi imkanlarımla farelere bir önlem alamadım belediyeden bir önlem almasını bekliyorum. Çirkefleştirdikleri bu gölete de önlem almalarını istiyorum. Göletin durumu gerçekten içler acısı.