Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, belediyeye ait Kanalizasyon Atık Su Arıtma Tesisi’nde incelemelerde bulundu.

Belediyeden verilen bilgiye göre, şebekeden gelen atık suyun arıtıldıktan sonra temiz suya dönüşme sürecini yerinde gözlemleyen Arter, iç şebeke hatlarının iyileştirilmesinin yanında tam kapasite çalışan tesiste sorun yaşanmaması için kapasite artırımına gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Karakol, Sakarya, DAÜ çevresi, Baykal, Dumlupınar ve Çanakkale bölgelerinde 62 kilometrelik kanalizasyon sistemiyle 8 bin 300 haneye hizmet veren tesis, yaklaşık 4 bin metreküp su arıtma miktarıyla tam kapasitede çalışıyor.

Tesiste yaptığı inceleme sonrası basına açıklamada bulunan Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Gazimağusa’nın kanalizasyon sisteminin son noktası olan ve tüm atık sularının arıtıldığı tesisin 4 bin metreküp kapasiteye sahip olduğunu kaydetti.

1476454730.jpg

Arter, şehrin büyümesi nedeniyle yetersiz olan kapasitenin arıtılması için ikinci tesisin yapılmasının şart olduğunu ifade etti.

Gazimağusa’nın belli bir kısmının sisteme bağlı olduğunu, diğer bölgelerin de bağlanması durumunda ikinci etaba mutlaka ihtiyaç olacağını kaydeden Arter, önemli olan diğer konunun kanalizasyon şebeke hatlarının sıkıntılı olması olduğunu kaydetti.

Arter, hatalı noktaların şehrin içinde kötü koku ve taşmalara neden olduğunu, projenin hatalı olmasından ve müteahhit hatasından kaynaklandığı söylenen arızalar nedeniyle sistemin iyi çalışmadığını söyledi.

“AB ile sürekli temas halindeyiz, bu sorunu çözmemiz ve ikinci etap arıtma tesisini kurmamız gerekiyor. Bu sorun bizi huzursuz eder” diyen Arter, yeni bir projeyle arızaların giderilmesi için çalıştıklarını kaydetti ve iç hatların en büyük sorun olduğunu belirtti.

Arter, Türkiye’den gelen suyun tuzluluk oranının düşük olduğu için artıma tesisinden çıkan suyun tarımda kullanılabilecek kalitede olduğunu da vurguladı.

1476454734.jpg