52 yıl önce Gaziveren ile Çamlıköy direnişinde şehit düşenler bugün düzenlenen törenlerle anıldı.

"Gaziveren ile Çamlıköy Direnişi’nin 52. Yılı ve Şehitleri Anma Günü" çerçevesinde ilk tören Gaziveren Şehitler Anıtı önünde saat 09.00'da gerçekleştirildi. Çamlıköy Şehit Emin İzzet Büstü önündeki tören ise saat 10.00'da düzenlendi.

Törenlerde, şehitler için anıt ve büste çelenkler sunuldu, saygı duruşu ve saygı atışı yapıldı, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Gaziveren Şehitler Anıtı önünde yer alan anma törenine, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, bölge milletvekilleri Armağan Candan, Ali Pilli, Hüseyin Erçal, Mehmet Çağlar, Menteş Gündüz ve Lefkoşa milletvekili Zorlu Töre, Güzelyurt Kaymakamı Doğan Bağkur, KTBK, GKK, Lefke Belediyesi temsilcileri, devlet yetkilileri ve askeri erkan, kurum kuruluş dernek temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

BOZAT

Gaziveren Şehitliği’nde Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi öğretmenlerinden Dudu Bozat günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Bozat, Gaziveren Direnişi’nde şehit düşenleri rahmet, gazileri saygı ile andı.

Kıbrıs Türk halkının ve Gaziveren halkının 52 yıl önce topraklarına sahip çıktığına ve bunu bugün de sürdürdüğüne işaret eden Bozat, 52 yıl önce özgürlüğüne ve vatanına hep birlikte sahip çıkan Kıbrıs Türk halkının, bugün de buna devam ettiğini kaydetti.

Bozat, Kıbrıs Türk halkının birlik ve beraberliğini sürdürdüğü sürece topraklarını kimseye vermeyeceğini belirterek, bugün geleceğe güvenle bakmalarının şehitler sayesinde olduğunu vurguladı, şehitleri rahmetle andı.

ÖKSÜZ

Gaziveren Muhtarlığı adına konuşma yapan Şakir Öksüz de, Gaziveren direnişinin Kıbrıs Türk halkının milli mücadele yıllarında önemli direniş noktalarından biri olduğunu belirterek, halkın bölgeyi başarıyla savunduğunu ve toprağına vatanına sahip çıktığını vurguladı.

O yılları anlatan ve Kıbrıs Türk halkının çektiği acıları işaret eden Öksüz,o dönemde uygulanan zalimliğin katliam olduğunu kaydetti. Öksüz, köyün Anavatan Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs'a müdahalesiyle kurtarıldığını belirtti.

Öksüz, Rumların bugün, o günkü acıları kendileri çekmiş gibi anlatmasını "kabul edilemez" olarak niteleyerek, "Acılarımızı bile kullandılar" dedi ve Rumların Kıbrıslı Türk bir kadının acı içinde o dönem çekilen fotoğrafını, kendileriymiş gibi sunmasını eleştirdi.

Kıbrıs'ta adil bir çözümü savunduklarını ancak geçmişte yaşananların yeniden yaşanmaması için Türkiye'nin etkin garantörlüğünü içeren onurlu bir anlaşma istediklerini belirten Öksüz, şehitleri saygıyla andı.

Konuşmaların ardından Gaziveren’dekitören şiirlerin okunmasıyla tamamlandı.

ÇAMLIKÖY

İkinci tören Çamlıköy Şehit Emin İzzet Büstü önünde gerçekleştirildi. Törende büste çelenk sunuldu, saygı duruşu ve saygı atışı yapıldı, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Burada günün anlam ve önemini belirten konuşmasını Lefke Gazi Lisesi öğretmeni Şevki Kozansoy yaptı, ardından öğrenciler şiirler okudu.

Öğle namazından sonra Gaziveren, Çamlıköy ve Lefke camilerinde şehitler için mevlit okutulacak.