Hakan YILDIRIM

Hava sıcaklığının özellikle geceleri soğuk olması ısınma sorununu da beraberinde getiriyor.

Vatandaşlar, bütçelerine ve gelirlerine göre bu soruna çare buluyor. Diyalog muhabirinin görüşüne başvurduğu vatandaşlardan kimisi gazyağı (Lambasuyu), kimisi tüp gaz kimisi de elektrikle çalışan aletlerle ısınıyor.
Asgari ücretli ve dar gelirli birçok vatandaş ise, inşaat tahtası ve yakılabilir moloz kullanarak, odun sobası ile ısınmaya çalışıyor. Elektrik fiyatının çok pahalı olmasından dolayı, birçok vatandaş klima ve elektrikli soba kullanmaya cesaret edemediklerini, gazlı soba ile idare ettiklerini belirtiyor.

Vatandaş ne dedi?

Ayten Ertugay: Gazlı soba ile ısınmaya çalışıyoruz. Elektrikli soba kullanmıyoruz. Elektrik fiyatları çok yüksek. Gazlı soba ile ısınıyoruz ama oturduğumuz yeri ısıtıyoruz. 

Velettin Ertugay: Gazlı soba kullanıyoruz. Çok ekonomik değil ama çaresiz kalıyoruz. Soğuk havalarda çift göz yakıyoruz, normal günlerde tek göz yakıyoruz, yeterli değil ama idare ediyoruz, soğuk havayı kırsın yeter. 

Hüda Sesigüzel: Şömine ile ısınıyoruz. Normalde gaz yakıyorum. Elektrik pahalı. Ödüm kopuyor. Elektrik saati fırıldak gibi döner. Cüzdan boşaldı. Biz de ovaya dağa çıkıyoruz, bıçkı elimizde, yakacak tahta, dal falan topluyoruz.

Ergün Soyal: Gazlı soba ile ısınıyoruz. Elektrik çok pahalı. Gazlı soba 8 – 9 gün gidiyor. Ayda ortalama 150 TL ödüyoruz. Tam anlamıyla ısınamıyoruz. Oturduğumuz yeri ısıtıyoruz ancak.

Ömer Soykan: Gazlı soba ile ısınıyoruz. Odayı ısıtmak için, soğuğu kırmak için kullanıyoruz. Sıkı giyiniyoruz çünkü grip salgını var. Soğuktan korunmaya çalışıyoruz. Birçok kişi odun sobası kullanıyor ama ben dumandan rahatsız oluyorum. Gerçekten zor.