Haluk Doğandor

“Keratokonus” isimli çok ciddi bir göz hastalığına yakalanan kızı için çırpınan baba Türker Terün, “sigortalı olmanın amacı nedir?” diye sordu. Kızının 3 yıl önce Keratokonus göz hastalığına yakalandığını söyleyen Türker Terün, yapılan ameliyatın ardından tedavinin devam ettiğini belirtti.  Kızının lens kullanmak zorunda olduğunu ancak bu lenslerin maddi karşılığının 600 lirayı geçtiğini söyleyen Terün, bir sigortalı olarak devletin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.

%25 görme kaybı oldu

Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan Terün şunları söyledi:

“Bu çok ciddi bir hastalık, biz üç yıl önce fark ettik ve tedavisine başladık. Kızım önce göz ameliyatı oldu, ardından tedavisi bugüne kadar devam ediyor. Kızımın gözünde yaklaşık %25 civarında bir görme kaybı yaşanmaktadır. Gözündeki o %25’lik gerilemenin artmaması için tedavileri aralıksız sürdürüyoruz. Ancak devletin ilgisizliği bizim umutlarımızı kırmaya devam ediyor. Tedavi kapsamında 28 Ağustos’ta gittiğimiz Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde,  bize 4 Eylül’de saat 12:00’da genel kurul yazdılar. Fakat bunu yazan hastane ne yazık ki kendileri genel sağlık kurulu kurallarına uymadılar. Sağlık Kurulu’na görünmek için gittiğimizde, doktorların gelmediğini gördük. Dolayısıyla kızım kurula giremedi.”

Devlet bu cihazı almaktan aciz mi?

Kızının gözü için doktorun istediği “korneal tomografi” tespitinin Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapılamadığını ifade eden Türker Terün, hastanede böyle bir cihaz olmadığına dikkat çekti. Terün, devletin bu tomografiyi dışarıda da çektirmediğini ifade ederek, bu sebepten korneal tomografinin çektiremediklerini söyledi. Korneal tomografi cihazının fiyatının çok da yüksek olmadığını söyleyen Türker Törün, “devlet bu cihazı almaktan aciz mi?” diye sordu.

Sigortalılara protez parası ödeniyor

Kızının göz sağlığı için lens kullanmak zorunda olduğunu ifade eden Terün, devletin bu konuda da ilgisiz olduğunu savundu ve şöyle devam etti:

“Kızım ayrıca lens kullanıyor, bunu kullanmazsa kör olma riski oldukça yüksek. Ancak devlet lensi vermiyor ve bizleri mağdur ediyor. Oysa ben ve eşim 25 yıl bu ülkeye hizmet ettik ve bil fiil yatırımlarımız yattı. Fakat şimdi bizim ihtiyacımız olduğunda devlet cimri kesiliyor. Kızımın lens faturalarını devlet ödemiyor, oysa vatandaşların sağlıklı yaşam sürmeleri için devlet ne gerekiyorsa yapmalı. Eğer sigortalıların ihtiyacı olan protezler devlet tarafından karşılanıyorsa, lenslerin de karşılanması gerekir.”

Sosyal Sigortalar Dairesi ve Sağlık Sayıştayı’na durumunu özetleyen birer dilekçe ile başvuran Türker Terün, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’ne de bilgi verdi ve yaşadıklarını paylaştı.

Keratokonus hastalığı nedir?

Keratokonus, kornea denilen ve gözün en önündeki saat camı gibi olan saydam kırıcı tabakanın ilerleyici bir şekilde incelerek öne doğru konik tarzda uzaması şeklinde tanımlanabilir. Kadınlarda daha sık görülür. Korneanın kırma gücünü değiştirerek orta veya ağır derecede düzensiz astigmatizma ve bulanık görmeye sebep olur. Keratokonus hastalığının son evresinde korneada şişme ve beyazlaşma görülebilir.

Hastalık genetik geçiş özelliğine sahiptir ve keratokonus hastalarının yakınlarında da yüksek astigmat veya yüksek oranda keratokonus şeklinde görülür. Hastalarda sürekli artan düzensiz astigmatizma, miyopi vardır, iki taraflı tutulum olur. Hastaların en büyük şikâyeti sık sık gözlük değişimi ama kısa süre sonra bu gözlüklerde yetersizlik ve görme bozukluğudur. Keratokonus korneanın yaralanması, bazı özel göz hastalıkları ve sistemik rahatsızlıklarla birlikte olabilir. Uygun olmayan gözlere Excimer Laser ameliyatı yapılmasından sonra gözün saydam tabakasının zayıflaması durumunda da ortaya çıkabilir. Teşhisi zor olan bu hastalık, durdurulmaması halinde körlükle sonuçlanabilir.

devlette-yok-ozele-de-gondermiyorlar.jpg

img_3535.jpg

img_3536.jpg

saglik-kurulu-gununde-toplanmadi.jpg