Devrim DEMİR

Lefkoşa Marmara bölgesinde yaşayan vatandaşlar Lefkoşa Türk Belediyesi’nin son yıllarda bölgeyi gözden çıkardığı görüşünde. Bölge halkı dere yataklarının yıllardır temizlenmemesi nedeniyle otların evlerin boyuna ulaştığına dikkati çekiyor. Bölgedeki dereye nereden aktığı tespit edilemeyen atık su yüzünden oluşan pis koku ve sinekler sağlığı tehdit ediyor. Bölgede bulunan büyük bir alışveriş merkezinin hemen arkasında bulunan dereyi mesken tutan yılanlar, yolu kullanan vatandaşlarla, bölgede oynayan çocukların korkulu rüyası oldu. Bölge sakinleri derede çoğalan yılanların evlere girmeye başladığını da öne sürüyor.

“Bu semt yıllardır unutuldu”

Havadis’e ulaşarak sesini duyurmaya çalışan Ferda Kaderli evinde yılan gördükten sonra Lefkoşa Türk Belediyesi’ni arayarak durumu bildirdiğini ancak haftalardır kimselerin ilgilenmediğini anlattı. Ferda Kaderli şöyle devam etti: “Yaz kış aynı korku içerisinde yaşamaktayız. Lefkoşa Türk Belediyesi’nde 3 başkan değişti ancak bölgemiz pislikten temizlenerek değişmedi. Dereye yerleşen yılanlar her gün çocuklarımızın ve bizim karşımıza çıkıp korku vermekte. Bu yol bölge sakinleri tarafından alışveriş merkezi yakın olduğu için sürekli kullanılmakta. Derede yaşayan yılanlar artık evimizin içine girmeye başladı ve korkuyoruz.”



2010 yılında sel baskını olmuştu

Ferda Kaderli, yıllardır dere yataklarında temizlenmeyen otlar yüzünden yazın ayrı kışın ayrı sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Kaderli, yazın dereye nereden aktığı tespit edilemeyen atık su yüzünden oluşan pis koku ve artan sinek nedeniyle bölgenin durulmaz hale geldiğini, bölge bu durumun halkının sağlığının tehdit ettiğini kaydetti. 2010 yılında şubat ayında derenin taşması nedeniyle evlerini su bastığını ve tüm eşyalarının yok olduğunu ifade eden Kaderli, 4 yıldır aynı korku ile yaşadıklarını söyledi.

“Marmara bölgesine temizlik şart” 

Bölge halkı adına belediyeye seslenen Ferda Kaderli, “Bölge halkı olarak çok mağduruz. Sinek ve koku yetmezmiş gibi çıkan yılanlarda bizi korkutuyor. Artık durulmaz bir duruma geldik, bu bölge derhal temizlenmeli Belediye Lefkoşa halkına sahip çıksın, yaşadıkları sorunlara kulak versin” dedi.