Suna Erden

Karantinadaki konsomatrisin kaçmaya çalışırken bacağını kırması bazı çevreleri harekete geçirdi. BKP Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan gece kulüplerinin kapatılmasını isterken, Milletvekili Derya, sorunların çözümü için gerekli çalışmaları yaptıklarını vurguladı.

Star Kıbrıs’ın “kaçmaya çalışan konsomatris bacağını kırdı” başlığı altında verdiği haber gündem oldu. Ülkeye yeni gelen, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Zührevi ve Deri hastalıkları kliniğinde karantinaya alınan bir konsomatrisin beşinci kattan çarşaf sarkıtarak kaçmaya çalışması ve bu esnada bacağını kırması bazı çevreler harekete geçirdi. Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan yaptığı yazılı açıklamada gece kulüplerinin kapatılması gerektiğini vurgularken, meydana gelen olay sonrası konuya eğilmediği gerekçesi ile eleştirilen Milletvekili Doğuş Derya, kendisine yöneltilen eleştirilere sosyal medya paylaşımı ile cevap verdi. Derya, “Bazı gruplar ülkemizde cinsel sömürü ve seks köleliği olduğunu hatırlamak için maalesef ille de birilerinin başına bir şey gelmesini, bu kötü olayları bir gün bağırıp ertesi gün unutulacak 'gösterilere' malzeme yapmayı alışkanlık haline getirmiş olabilirler. Ne yazık ki seks köleliğinin boyutları sanıldığından çok daha büyük ve kökleri sanıldığından çok daha derindir” dedi. 

KORKMAZHAN: “İŞKENCE VE DAYAK VAR” 

Meydana gelen olaya karşı tepkiler çoğalırken Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, “Kadınların zorla seks kölesi olarak çalıştırıldığını ve devletin buna göz yumduğunu” savunarak, gece kulüplerinin kapatılmasını talep etti. 
Korkmazhan yazılı açıklamasında gece kulüplerinde kadınların “zorla ve devlet eli ile seks kölesi olarak çalıştırıldığını, işkence, dayak, tecavüze maruz kaldıklarını ve öldürüldüklerini” kaydetti. BKP Genel Sekreteri Korkmazhan, gece kulüplerinin derhal kapatılmasını istedi. 

DERYA: “SEKS KÖLELİĞİNİN BOYUTLARI SANILDIĞINDAN ÇOK DAHA BÜYÜK” 

Konsomatris adı altında ülkeye getirilen ve sağlık kontrolleri yapılması için Devlet Hastanesi’ne götürülen kadının, hastaneden kaçmaya çalışırken ayağını kırmasıyla bazı çevrelerin hedefi olan Feminist Milletvekili Doğuş Derya, kendisine yöneltilen eleştirilere sosyal medya paylaşımı ile cevap verdi.Derya’nın sosyal medya paylaşımı şöyle: “Bazı gruplar ülkemizde cinsel sömürü ve seks köleliği olduğunu hatırlamak için maalesef ille de birilerinin başına bir şey gelmesini, bu kötü olayları bir gün bağırıp ertesi gün unutulacak 'gösterilere' malzeme yapmayı alışkanlık haline getirmiş olabilirler. Ne yazık ki seks köleliğinin boyutları sanıldığından çok daha büyük ve kökleri sanıldığından çok daha derindir. Konu ile ilgili daha önce yaptığım açıklamalarda Gece Kulüpleri ile ilgili yasa çalışmasını tamamladığımı, ilgili taraflarla görüştükten sonra Ekim ayında meclise sunacağımı söylemiştim. Bu konuda daha fazla konuşmak gereksiz.” 

FUHUŞ HER YERDE 

“Ancak üzerinde esas durulması gereken nokta hem seks köleliğinin hem de yoksulluktan kaynaklı fuhuşun maalesef sadece gece kulüplerinde gerçekleşmediğidir. Gece Kulüpleri buz dağının görünen yüzüdür ve cinsel sömürü çarkının kayıt altındaki kısmıdır. Bugün ev işçisi olarak çalışmaya gelen kadınlardan tutun da adaya öğrenci vizesi ile getirilip seks işçisi olarak çalıştırıldığı tespit edilemeyen kadınlar vardır. Şehirlerin yoksul bölgelerinde fuhuşa zorlananları saymıyorum bile. KKTC tanınmamış bir devlet olduğu için insan ticareti ile mücadelede ciddi hukuki zorluklar da yaşanmaktadır. Bu yüzden Gece Kulüplerinin kapatılması tek başına bir çözüm değildir. Zaten insan ticaretinin yapıldığı tek mekan Gece Kulüpleri de değildir.” 

“SORUN ÇÖZMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ” 

“Bugün bazı bet ofisler de bu çarkın içine girmekte ve mağdurları sadece kadınlar değil erkekler de olabilmektedir. İnsan ticareti mağduru olduğunu tespit edebildiğimiz herkesi en güvenli şekilde içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için hem içişleri bakanlığı hem de uluslararası kuruluşlarla bugüne dek birçok şey yaptık. (mağdurların güvenliği için gizlilik esastır)...Kısacası toplumsal cinsiyet mücadelesini önemsiz bir mücadele olarak gören ama bu tip olayları kullanarak seks köleliğine karşı verdiğimiz mücadeleyi itibarsızlaştırmaya çalışan arkadaşlara çağrımdır. Bu sorunu çözmek istiyorsanız dönemsel gösterilerden daha fazlasını yapmalı ve ciddi bir şekilde yaptığımız çalışmalara katkıda bulunmalısınız. Çalışma yapmaya niyetiniz varsa, kapımız açık.”