Melin Dobran

Başkent Lefkoşa’da gece polisi uygulaması, geçtiğimiz gün hayata geçirildi. Mavi üniformalı gece polisler, özellikle şehir merkezlerinde ve halkın yoğun olduğu yerlerde devriye geziyor. Halkın refahı ve birçok suçun önüne geçilmesi için yapılan bu uygulama, vatandaşlardan olumlu yorum aldı. 

Çocuk parklarında, çay bahçelerinde ve ara sokaklarda içki, uçucu madde gibi zararlı ürünler tüketenler için caydırıcı bir uygulama olduğu belirtildi. 

Konuyla ilgili olarak Diyalog’a konuşan vatandaşlar, geç kalınmış olsa da bu uygulamanın faydalı olacağını düşündüğünü kaydetti. 

Vatandaşlar, “Denetimsizlik nedeniyle sokaktaki suçlar gittikçe arttı. Biz vatandaş olarak bu uygulamadan umutluyuz. Polisin denetimi sayesinde birçok suçun önüne geçileceğini düşünüyoruz. Geç bile kalındı. Artık eskisi gibi Lefkoşa sokaklarında rahat dolaşmak istiyoruz” dedi.

Vatandaş ne dedi?

Cemal Gece: Geceleri terminal içerisinde içki içiyorlar. Sabahları yazıhanelerin önünden ve kaldırımlarda içki şişelerine rastlıyoruz. Çekirdek yiyip, kabukları yere atıyorlar. Geçen gün sabah ofise geldim kapının üzerine biri idrarını yapmış hep içeriye kadar girdi. Birkaç ay önce de gece kavga edenler ofislerin camlarını kırdı. Terminaldeki otobüslere de zarar vermişlerdi. Bize karşı bir kasıt olduğundan değil içkinin etkisiyle yaptıklarını biliyoruz. Biz de kamera taktırdık. Devriye polislerinin olmasını defalarca söylemiştik. Bu uygulamadan umutluyuz. En azından polisler yarım saat bir saat buralarda dolaşsa, otursa, ikaz etse, polisin var olduğunu bilenler bir daha buraya gelip de içki âlemi yapmaya cesaret edemeyecek diye düşünüyorum.

Suat Küçük: Benim bildiğim otobüs terminalleri bazı yerlerde kapalıdır.  Bizde de kapalı olsa belki bu tür olaylar yaşanmaz. Terminalin içerisine araç bırakmaya korkar olduk. İçip içip ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Bir gün sabah geldik, bir otobüsün camlarını kırmışlar ve direksiyondaki düzene zarar vermişler. Geceleri terminal içerisinde araçlarla şov yapıyorlar. Devriye polis uygulamasının faydalı olacağını umut ediyorum. Yoksa başka türlü önüne geçilemeyebilir.

Ufuk Topbaş: Devriye polis sistemi en azından caydırıcı olur diye düşünüyorum. Terminalde, çocuk parklarında ve sağda solda içki içip, âlem yapanlar en azından uyarılır. Denetimsizlik nedeniyle herkes istediği gibi sağa sola gidip, pis işler çevirebiliyor. Bu uygulama ile kontrol altına alınacağını düşünüyorum. Çocuklar parklarda rahatça oynayabilecek ve zararlı şeyleri görmek zorunda kalmayacaklar.

Mahmut Erden: Herkes görevini yaparsa ve herkes amacının ne olduğunu bilerek sokağa çıkarsa, bu uygulama faydalı olur. Lefkoşa’nın birçok bölgesi zaten içki mekânı haline geldi. Canı isteyen parklarda, çay bahçelerinde ve tenha sokaklarda istediği gibi davranıyor. Kavga bile çıkarıyorlar. Bu uygulama için geç kalındı fakat umarım faydalı olur.