Özlem Çimendal

Girne Vakıflar Çarşısı esnafı havaların ısınmasıyla birlikte umdukları turist akınını bulamadı. Çarşının boş ve hareketsiz olduğunu söyleyen esnaf, yetkililerden çevre düzenlemesi ve teşvik çalışmaları talep etti. İşlerinin her yıl bir önceki yıla göre daha da düştüğünü söyleyen esnaf, gelen turistlerin de para bırakmadığını ifade etti.

Esnaf ne dedi?

Şenay Çelebioğlu: "Dükkanların dip dibe olması sorun yaratıyor"

“Çarşının durumu ortada, işler düşük. Çarşının düzenlemesi de dükkanlar açısından oldukça sıkıntılı. Dükkanlar dip dibe olduğu için bir kargaşa söz konusu. Diğer bir sıkıntı da küçücük Vakıflar Çarşısı içerinde çok fazla dükkan olması. Çarşı çok sıkışık. Resmen rekabet etmekten iş yapamaz hale geldik. Bu soruna da bir denetleme getirilmesi gerekiyor.”

Mehmet Öndüç: "Her yıl bir önceki yılı arar olduk"

“Bu yıl da satışlardan umutsuzuz. Her yıl bir önceki yılı arar olduk. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu bazı siyasi kargaşadan dolayı bu yıl  turist akışının Kıbrıs’a olmasını bekliyoruz. Belki biraz hareketlilik kazandırır çarşıya. Türkiye’den Kıbrıs’a sağlanan turist akışı bir gecelik kumar turizmidir. Bizim yerli halkımız çarşıya uğramıyor.  Bizim halkımız ya Güney’den ya da Türkiye’den alışveriş yapıyor.”

Mehmet Yıldız: "Evkaf’tan çevre düzenlemesi ve teşvik çalışmaları bekliyoruz"

“Çarşı çok sönük. Satışlarımız düşük. Zaten yerli halkımız da çarşıya uğramıyor. İşlerimiz her yıl daha da düşüyor. Halkımız daha pahalı yerleri tercih ettiği için çarşı da doğal olarak boşalıyor. Evkaf’tan çevre düzenlemesi teşvik çalışmaları bekliyoruz. Belki o zaman çarşının içerisine bir hareketlilik gelir. Tek umudumuz olan turistlerin de alım gücünün düştüğünü görüyoruz. Turistler de artık eskisi gibi kazandırmıyor.”

Uğur Töle: "Turist sezonundan da beklenen ilgiyi göremedik"

“Turist sezonundan beklediğimiz ilgiyi görmedik henüz. Okulların kapanmasından sonra işler belki biraz açılır. Çünkü çoğu müşteri de okulda okuyan çocukları olduğu için dışarı çıkıp çarşıyı hareketlendirmiyor. Okullar kapandıktan sonra çarşıya biraz hareketlilik gelir belki. Kıbrıs’a gelen turistlerin ağırlığını kumar turizmi oluşturduğu için bize de faydası oluyor açıkçası. Günü birlik gelen turistler mutlaka çarşıya uğruyorlar. Geçen yıllara oranla bu yıl bizim için biraz daha hareketli başladı gibi. Güneşin de yüzünü erken göstermesiyle çarşıya da hafif hafif hareketlilik gelmeye başladı.” 

Mehmet Baki: "Çarşıya yerli halk uğramıyor"

“Yerli halk çarşıya uğramıyor. Turist sezonu açılmadı. Belki turistlerin artmasıyla birlikte çarşıya da bir hareketlilik gelir. 2007’den buyana işler her yıl biraz daha azalıyor.”

Beyit Öndüç: "KKTC ekonomisi Güney’e kayıyor"

“Çarşı ölü hiçbir hareket yok. Turist sezonundan da beklediğimiz ilgiyi göremedik henüz. Bizim yerli halkımızın da çoğu Güney’den alışveriş yapıyor. KKTC ekonomisi Güney’e kayıyor. Her yıl bir önceki yılı mumla arar olduk. Türkiye’deki siyasi olaylardan dolayı turistlerin Kıbrıs’a kayacağını duyduk ama şu an için turistte de bir hareketlilik yok. Gelen turistlerin çoğunluğu yabancı ülkelerden.”

Cuma Alemdaroğlu: "Kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz"

“Turistler yavaş yavaş çarşıya gelmeye başladı. Satışlar idare eder, kendi yağımızla kavrulup gidiyoruz. Ama geçmiş yıllara oranla bir kıyaslama yapacak olursak her yıl daha da aşağı düşüyor satışlar.”